Суспільство

У селі Житомирської області заснували новий монастир, який планують перетворити на одну з найбільших лавр

27 July 2017, 12:48

26 липня Священний Синод Української Православної Церкви погодив утворення на території храму в селі Вільха Романівського району Житомирської області жіночого монастиря.

Про це 26 липня з посиланням на офіційний веб-сайт УПЦ повідомив сайт Житомирської єпархії УПЦ МП.

«26 липня 2017 року, на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, під головуванням Предстоятеля УПЦ, Блаженнішого Митрополита Онуфрія, відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви. Під час роботи Синоду було розглянуто окремі питання, що відносяться до Житомирської єпархії, згідно рапорту її Керуючого архієрея, Високопреосвященнішого архієпископа Никодима. Синод благословив на території Житомирської єпархії:

  • утворити Спасо-Покровський жіночий монастир Житомирської єпархії Української Православної Церкви на місці Свято-Покровської парафії (с. Вільха Романівського району Житомирської області).
  • прийняти та зареєструвати Статут Спасо-Покровського жіночого монастиря Житомирської єпархії Української Православної Церкви (с. Вільха Романівського району Житомирської області).
  • призначити монахиню Серафиму (Мелещук) на посаду настоятельки Спасо-Покровського жіночого монастиря Житомирської єпархії Української Православної Церкви з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою», - повідомляє сайт Житомирської єпархії.

У коментарі Житомир.info настоятель Свято-Покровського храму села Вільха схіархімандрит Амфілохій (Волощенко) розповів, що монастир розташовується у скитській споруді, розташованій на відстані близько 300 метрів від храму. Зараз там живуть 10 матушок.

«Ми вже заклали основний, центральний храм монастиря – Спаса Нерукотворного, де будуть проводитися богослужіння. Зараз черниці моляться у Казанській церкві, це другий за рахунком храм у селі. Ми плануємо розширювати межі монастиря і приймати багато послушниць з усієї України. З Божою допомогою хочемо зробити тут одну з найбільших лавр, повернути цій місцевості колишню славу священної землі. Колись у селі Вільха стояв величезний двоповерховий Димитрівський храм, який у 1962 році зруйнували танками», - розповів настоятель.

Нагадаємо, в Житомирській області діють Чоповицький чоловічий монастир «Кип’яче» та Свято-Анастасіївський ставропігійний жіночий монастир.

Як повідомляв Житомир.info, 25 травня 2017 року депутати Житомирської облради з другої спроби надали дозвіл на розробку проекту землеустрою монастирю в селищі Чоповичі Малинського району: всього передали 23,9 га землі. На сесії 27 липня депутати збираються скасувати своє рішення про виділення монастирю землі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі