Події

У 9-річної дитини з Житомирського району, яка поранила стопу, діагностували правець

10 August 2017, 14:16

Дев’ятирічна дитина з Житомирського району у важкому стані перебуває в реанімації з попереднім діагнозом «правець».

Про це 10 серпня повідомив сайт Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«Дитина віком 9 років з Житомирського району із первинним діагнозом «правець» у важкому стані перебуває в реанімаційному відділенні обласної дитячої клінічної лікарні. Ймовірною причиною зараження було інфікування колотої рани стопи», - інформує лабораторний центр.

Це вже 6-й випадок правця серед дітей в Україні цього року, - йдеться у повідомленні.

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що уражає нервову систему, викликає судоми скелетних м’язових волокон, що ведуть до асфіксії. Будь-яке пошкодження шкіри чи слизових оболонок (рани, порізи, подряпини, занози, обмороження, опіки), забруднених спорами анаеробної палички Clostridium tetani може викликати це захворювання, яке може закінчитися летально.

Звичайне оброблення рани антисептичними засобами (перекис водню, йод, зеленка тощо) знешкодити спори правця не може. Залежно від стану імунітету людини, хвороба може розвиватися швидко чи повільно.

Починається хвороба з виникнення слабкості, дратівливості, головного болю, посмикування м’язів у ділянці рани. Надалі розвивається ригідність м’язів, що найперше виникає поблизу рани та у жувальних м’язах – хворому важко відкрити рот через короткотривалі судоми і біль у жувальних м’язах. Виникає тягнучий біль і ригідність м’язів шиї, потилиці, спини, поперекової ділянки. Іноді може бути біль в животі і напруження м’язів передньої черевної стінки. У зв’язку з скороченням мімічних м’язів обличчя набуває характерного вигляду “сардонічної посмішки”. Виникає відчуття страху, порушується сон. Згодом тонічні судоми охоплюють всі м’язи тулуба, хворий вигинається дугою, опираючись на п’яти і потилицю. Якщо не розпочати лікування негайно – врятувати життя не вдасться.

Правець –  це вкрай небезпечне захворювання, яке загрожує смертельним результатом у разі відсутності належних щеплень або курсу профілактики. Воно відоме людству з дуже давніх часів, –  багато років тому люди вмирали, бо не було необхідних щеплень та вакцин від правця. Сьогодні ж причиною смертності від цієї хвороби є скоріше недбалість самих людей, тому що багато хто відмовляється від щеплення своїх дітей від правця.

Єдиним методом попередження правця є активна імунізація, - вважають фахівці. 

Нагадаємо, в 2016 році в Житомирській області обіцяли вперше за багато років провести щеплення дорослих проти дифтерії та правця. Навесні 2017-го в області очікувався черговий підйом захворюваності на кір.

Як повідомляв Житомир.info,  рік тому в Україну доставили 2,5 млн доз вакцин від туберкульозу (БЦЖ), які придбав Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) на запит МОЗу, а також від гепатиту Б, АКДП (кашлюку, дифтерії і правцю), АДП-М (дифтерії та правця для дорослих) та АДП (дифтерії та правця для дітей).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі