Місто

У Житомирській міськраді надали економічне обґрунтування підвищення вартості проїзду в електротранспорті

11 August 2017, 18:04

Наскільки здорожчає вартість проїзду в міському електротранспорті Житомира та чи є економічне обґрунтування для цього.  Щоб почути відповіді на ці питання, у сесійній залі міськради зібралися близько півсотні людей. Представники житомирського ТТУ пояснюють: на підвищення вартості квитка на проїзд у трамваях і тролейбусах впливає не лише зростання витрат на електроенергію та матеріально-технічні витрати, а й збільшення заробітної платні - так би мовити, мотиваційний фактор для працівників ТТУ.

«На сьогоднішній день заробітна плата водія третього класу одновагонного тролейбусу - 5 тисяч гривень. Цього місяця ми плануємо підняти мінімальну зарплату для водія до 7 тисяч гривень», - розповідає директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Андрій Нечуйвітер.

«У 2014 році вартість години електроенергії складала 41, 94 коп., то з січня 2017 вартість за 1 КВт складає 2 грн 50 коп. На 600% за цей час збільшились тарифи на електроенергію. У цьому році нам потрібно на електроенергію 39,3 млн грн, тому що постановою Кабінету Міністрів було відмінено постанову, яка надавала пільги на електроенергію для міського електротранспорту. Якщо поділити наші витрати лише на платних пасажирів, то собівартість у нас виходить 10 грн 05 коп, якщо ділити на загально-облікового пасажира, то вартість складає 4 грн 05 коп», - пояснює начальник планово-економічного відділу КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Валентина Таможська. 

На відміну від «маршрутного питання», «тролейбусно-трамвайне» проходить тихо, не викликаючи палких обговорень у залі. Зокрема, люди погоджуються на подорожчання вартості проїзду до трьох гривень, озвучуючи свої вимоги.

«Я погоджуюсь на три гривні при умові покращення роботи самого ТТУ. Наведення порядку в русі тролейбусів. По-друге, якість обслуговування, щоб у тролейбусах було чисто», - говорить Павло Антонюк.

«Тариф потрібно піймати, однак є одне «але»: графіки, у вечірній час тяжко сісти на тролейбус. Також валідатори, вони знаходяться у центрі тролейбуса і він один. До нього незручно діставатися, особливо, якщо тролейбус «гармошкою», в 20 метрів. Я вважаю, що потрібно їх встановити на кожні двері», - каже Андрій Поліщук.

«Зараз, залишаючи все як є і піднімаючи тариф з 2 грн до 3 грн, то завтра маршрутники прийдуть і скажуть: слухайте, іще раз підвищили, давайте до 7 грн піднімемо, щоб різниця була. Ми знову з вами зберемося і будемо слухати такі ж самі цифри без фактичного результату. Я вважаю, що необхідно усі ці цифри доопрацювати і тоді конкретно приймати рішення по цьому питанню», - каже Денис Ушмаєв.

Заступник міського голови Дмитро Ткачук ділиться: зважаючи на усі розрахунки, і так вдаються до штучного стримання тарифу.

«Це абсолютно штучне стримання тарифу. Зростання на 1 грн, попри економічні розрахунки підприємства, яке наполягає на 4 грн - це і є пропозиція для соціального забезпечення. Що стосується інформації про розклади, то вже до дня міста ми завершимо реалізацію проекту по розкладах на кожній зупинці, де буде похвилинний розклад тролейбусів. Що стосується технічного стану, то рівень надходжень на підприємство і обумовлює в першу чергу якісне надання обслуговування. Якщо він сьогодні не привіз коштів або привіз виключно на зарплату, то купити вчасно запасні частини, мати резерв тих самих запасних частин  - це і є ті складності, які мають своє чітке економічне обґрунтування», - зауважив заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Чи їздитимуть житомиряни вже у вересні в електротранспорті за новим тарифом, залежатиме від голосування на черговому міськвиконкомі.

Як повідомляв Житомир.info, влада Житомира збирається збільшити вартість проїзду у трамваях і тролейбусах з 2 до 3 гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі