Політика

Рішення Житомирського апеляційного суду викликало обурення у прихильників Муравицького

28 August 2017, 18:14

28 серпня захист житомирянина Василя Муравицького, якого підозрюють у державній зраді, співпраці із представниками іноземної держави та допомозі їм у проведенні підривної діяльності проти України, оскаржував ухвалу Корольовського районного суду, за рішенням якого блогера тримають під вартою без права внесення застави. На судове засідання, яке розпочалось із півгодинним запізненням, прийшли дві групи активістів: одні – підтримати підозрюваного, інші – навпаки.

Після початку засідання нові адвокати Василя Муравицького впродовж години зачитували суду свої доводи і переконували, що блогера потрібно відпустити, або хоча б пом’якшити міру запобіжного заходу.

«Василь Муравицький не може утримуватися під вартою, оскільки інкриміновані йому дії не завдали ніякої шкоди і не привели до загибелі людей або майна. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликала до негайного звільнення затриманих в Україні журналістів, у тому числі і конкретно Василя Муравицького. Таким чином авторитетна правозахисна організація визнає мого підзахисного політичним в'язнем. Апеляційний суд розглядає сьогодні не просто скаргу на запобіжний захід, зараз вирішується питання, яким шляхом піде Україна, на яких стандартах буде ґрунтуватися юстиція: на революційній доцільності, політичній необхідності, або все ж на правах людини», - каже захисник Василя Муравицького Андрій Гожий.

Натомість сторона державного обвинуваченням не бачить жодних підстав для звільнення Муравицького. Деталей справи прокурори повністю не розкривають, але кажуть: рішення суду першої інстанції – більш ніж обґрунтоване.

«Таких прикладів багато. Він пише, що поляки повинні захопити територію України, румуни – південні райони Чернівецької області, кримські татари, скажімо так, погані люди і таке інше. І все це супроводжується маніпуляціями, як показали психологічні експертизи. Тобто, це не просто його особисті думки, там міститься прихований призов. І експертиза встановлює, що це є маніпулювання свідомістю. Також статті містять заклики до повалення конституційного ладу шляхом відокремлення територій та приєднання їх до Польщі, Румунії, інших країн. Міститься там і принизливе ставлення до українців і до української державності, прославляння терористичних організації ДНР та ЛНР. Можете подивитись, про це свідчать навіть назви статей. Йдеться про те, що це нібито законно було створено, це було право східної частини населення проголосувати і від’єднатись від території України. Що скоро це буде по всій Україні, що це початок», - каже прокурор Вадим Левченко.

Після двох годин вивчення доводів сторін та дебатів колегія суддів йде до дорадчої кімнати. Сам блогер під час перерви у засіданні в коментарі журналістам каже: ні в чому не винен, а за грати потрапив виключно через свої погляди.

«Якщо журналіста звинувачують в державній зраді та підриві національної інформаційної безпеки завдяки своїм статтям, то кожен з журналістів може опинитись тут. Це загроза журналістській діяльності на Україні будь-якому журналісту, будь-якому публіцисту, будь якому блогеру. Тепер кожного за свої погляди, за статті, за публікації статей на будь-якому сайті, ресурсі можуть звинуватити у державній зраді та підриві національної інформаційної безпеки», - переконує підозрюваний Василь Муравицький.

Після години проведеної в дорадчій кімнаті судді повертаються до зали та оголошують своє рішення.

«Колегія суддів постановила: апеляційну скаргу захисника Хомчук залишити без задоволення. Ухвалу слідчого судді Корольовського районного суду міста Житомира від 2 серпня 2017 року про обрання запобіжного заходу і тримання під вартою щодо Муравицького Василя Олександровича залишити без змін. Ухвала апеляційного суду в касаційному порядку оскарженню не підлягає. Повний текст ухвали буде проголошено 1 вересня 2017 року о 10-й годині», - зачитав головуючий суддя Ярослав Слісарчук.

У судовій залі таке рішення сприйняли по-різному: одні вигукували «Слава Україні», а інші коментували ухвалу нецензурною лайкою.

Нагадаємо, після засідання суду прихильники Муравицького напали на житомирських активістів.

Як повідомляв Житомир.info, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст Василь Муравицький з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. Муравицького взяли під варту 2 серпня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі