Суспільство

Досвід децентралізації Житомирської громади: об'єднуватися ніколи не пізно

19 September 2017, 14:39

Сучасний спортивний комплекс вартістю понад мільйон гривень став справжнім подарунком для мешканців села Ушомир. На місці старого стадіону облаштували футбольне поле, тенісний корт, майданчик для волейболу та баскетболу, а ще встановили вуличні тренажери. Усе те, про що селяни раніше і не мріяли, здійснилося у перші місяці після створення Ушомирської об‘єднаної територіальної громади.

Щодня тут безліч дітей, які радо займаються спортом або ж просто бавляться. А поки вони весело проводили канікули, у школах громади замінили вікна, добудували шкільну котельню, зробили перекриття. Крім того, закупили інтерактивні дошки, проектори, методичне обладнання, підручники для дітей, чого раніше не було.

Укожному із 27 сіл новоствореної громади провели благоустрій територій. Тут встановлюють ігрові майданчики, ремонтують дитсадки, коштом громади харчують і оздоровлюють дітей, купують техніку для комунальних підприємств, - і це далеко не повний перелік того, що почали робити після об’єднання. Завдяки цьому Ушомирська громада потрапила у число кращих в Україні.

«Більше півроку, як ми об’єдналися, Але результат нашої роботи видно, тому що цьому сприяло наше об’єднання», - говорить Людмила Мала, голова Ушомирської ОТГ.

Об’єднуватися зважено, спираючись на досвід тих, хто вже пройшов цей шлях, громадам допомагають фахівці Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування. Численні тренінги та семінари, лекції та зустрічі, які відбуваються на базі центру, вже зараз об’єднують ініціативних людей у бажанні змінюватись.

«Це насамперед навчальний центр, головною метою якого є створення критичної маси лідерів органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, які розуміють суть та перспективи реформ, готові брати практичну участь у реформування суспільних відносин, запроваджувати зміни та поширювати набуті знання», - підкреслює Василь Невмержицький, директор Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування.

«Сільським головам значно легше буде працювати в громаді. Бо гуртом батька легше бити, правда? У селі Полянки селищна рада на 80% була дотаційна. Треба було йти просити ці гроші. Зараз ця проблема відпала, так само, як і проблема вивозу сміття», - говорить Любов Ільчук, в.о. старости с. Полянки.

Баранівська ОТГ - це молода громада, яка вже здобула репутацію однієї з кращих в області. Тут ремонтують дороги і сквери, залучають інвесторів та перемагають у грантових конкурсах, а ще першими  в області почали працювати за міжнародним проектом «Розумне місто». Тут переконані - децентралізація - це величезні можливості та перспективи, але їх легко втратити, якщо зволікати. Нині бюджет Баранівської ОТГ налічує 106 мільйонів гривень, тут жодного разу не пожалкували про рішення об’єднатися. Навпаки – шкодують, що не об’єдналися раніше.

«У цьому році ті, хто утворилися у 2015 році, отримують гроші на інфраструктуру вдруге. Але все рівно не пізно. Ми зараз оголошуємо тендер, на 8,8 млн. грн. купуємо сміттєвоз, купуємо контейнери і ставимо їх у кожному селі і селищі. Запроваджуємо збір, вивезення і зберігання твердих побутових відходів. У нас кількість договорів по вивезенню твердих побутових відходів. У нас кількісьть договорів з населення по вивезенню твердих побутових відходів складала 26%, а сьогодні - 78%. Ми у цьому році будемо міняти значну частину тротуарів на центральній вулиці, по вулиці Європейські закінчили асфальт, почнемо робити тротуари. У значній мірі кошти інфраструктури мають йти на село. Тому будемо робити все в селах. У 6-ти установах первинної медицини міняємо котли», - Анатолій Душко, голова Баранівської ОТГ.

Поділившись своїм досвідом і планами керівництво Баранівської ОТГ вкотре закликає колег не зволікати з об’єднанням і у разі необхідності пропонує свою допомогу.

 



Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі