Місто

Навесні 2018 року у Житомирі може з’явитись більше тисячі велосипедів напрокат

25 September 2017, 16:24

Вже навесні 2018 року у Житомирі може з’явитись велопрокат, який не потребуватиме створення станцій для зберігання велосипедів. 25 вересня на Михайлівській представники міської влади та приватної китайської компанії презентували систему електронного замка, який відкривається за допомогою QR-коду.

«Велосипед стоїть, наприклад, біля цієї парковки біля міської ради. Якщо я хочу скористатись послугою, я повинен мати спеціальну програму на телефоні. Сама процедура займає буквально декілька хвилин. Також я маю мапу в цій же ж програмі. На ній я можу відслідковувати, де є вільний велосипед. Через QR-код смартфон відкриває замок, я беру велосипед, і це не потребує якоїсь станції. Я не обмежений в місці, де я його потім залишу. Я можу поїхати на автовокзал, я можу поїхати на будь-яку зупинку громадського транспорту, там закінчити транзакцію і далі пересісти, наприклад, на інший вид громадського транспорту. Планується, якщо все буде добре, з весни і до літа в Житомирі з’явиться близько тисячі велосипедів компанії «OFO», - розповідає уповноважений з питань велотранспорту Житомирської міської ради Олександр Папірний.

«Наша зацікавленість в цьому проекті полягає в тому, що Житомир - одне із тих міст, яке підписало декларацію 2030 з Європейською федерацією велосипедистів. І тому компанія «OFO» хоче допомогти місту стати ще більш екологічним. І так само розвити мережу велосипедного прокату тут в цьому місті, щоб ще більше людей пересіли на велосипеди до 2030 року», - каже представник компанії «OFO» Дай Хіюан.

Поки ані представники компанії, ані чиновники міської ради не кажуть, скільки ж коштуватиме одна поїздка або місячний абонемент на користування велосипедом, однак не виключають, що заплатити за прокат можна буде за допомогою електронного квитка.

«Зараз компанія презентувала свій продукт, презентувала умови та досвід по роботі із іншими країнами та містами. І сьогодні ми чекаємо від них аналізу ринку, тому що це їх комерційні ризики. Бо по даній моделі співпраці інвестором є саме компанія «OFO». Вони закуповують велосипеди, вони їх поставляють, шукають собі регіонального партнера, який їх обслуговуватиме. І далі реалізовуватимуть систему даного прокату. Ми сьогодні проговорювали те, що для ринку України це одне з найважливіших питань: є якась межа беззбитковості, але в наших реаліях це має бути ще й доступно. Тому те, що звучало, то це те, що вартість місячного абонементу використання такого велопрокату має бути тотожним вартості місячного  абонементу проїзду. Це є відправними точками, від яких ми рухаємось. Більше того, маючи систему електронного квитка в місті, ми зможемо розглядати якісь спільні тарифні плани і використання карти житомирянина і електронного квитка як спільного майданчика для впровадження даного велопрокату»,  - розповів заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Як повідомляв Житомир.info, 22 вересня кілька десятків житомирян долучилися до акції «Велосипедом на роботу», щоб допомогти екології.


 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі