Політика

Свободівець хоче, щоб Житомирська облрада слідом за Києвом «подолала наслідки окупації в мовній царині»

24 October 2017, 12:46

Голова фракції ВО «Свобода» в Житомирській облраді Сидор Кізін на тринадцяту сесію підготував проект рішення «Про подолання наслідків  окупації в мовній царині Житомирської області».

Пропозицію свободівця розглядали на засіданні регламентної комісії 23 жовтня. У розпорядженні Житомир.info є текст пропонованого проекту рішення обласної ради.

«Встановити, що в Житомирській області мовою роботи, діловодства і документації органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності є державна мова – українська. Встановити, що на території Житомирської області рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції, цінники повинні виконуватись українською мовою. У випадку, якщо вивіска суб’єкта господарської діяльності є відображенням зареєстрованого знака іноземною мовою, встановлення такої вивіски можливе лише з обов’язковим зазначенням її перекладу чи транслітерації українською мовою рівновеликим шрифтом. Встановити, що у Житомирській області у всіх сферах обслуговування громадян вживається державна мова – українська. Надавач послуг зобов’язаний звертатися та спілкуватися з отримувачем послуг (клієнтом) державною мовою. Перехід на іноземні мови можливий за бажанням клієнта у випадку, якщо надавач послуг ними володіє. У всіх закладах сфери громадського харчування, торгівлі обов’язкова наявність меню, виконаного державною мовою. При обслуговуванні відвідувачів, персонал зобов’язується пропонувати меню українською мовою і лише на вимогу відвідувача надати меню будь якою іншою мовою за наявності», - йдеться у підготовленому Кізіним проекті рішення.

Тринадцята сесії Житомирської обласної ради запланована на 2 листопада

Нагадаємо, аналогічний проект рішення в березні 2016 року подав до Київської міської ради голова фракції ВО «Свобода» в цій міськраді Юрій Сиротюк. В жовтні цього року Київська міська рада проголосувала за проект рішення, погодивши правки до нього та змінивши назву: з «Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині» на «Про заходи щодо забезпечення регіональної мовної політики в місті Києві».

Як повідомляв Житомир.info, в квітні цього року керівник обласної організації ВО «Свобода», депутат Житомирської обласної ради Сидір Кізін підготував проект рішення сесії про повернення графи «національність» у реєстраційні документи українців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі