Політика

Керівник житомирської «Свободи» хоче повернути графу «національність» у документи

25 April 2017, 10:18

Керівник обласної організації ВО «Свобода», депутат Житомирської обласної ради Сидір Кізін пропонує повернути графу «національність» у реєстраційні документи українців.

На сайті облради 24 квітня оприлюднений підготовлений Кізіним проект рішення сесії з відповідним зверненням до президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради.

У проекті рішення свободівець посилається на рекомендацію регламентної комісії, яку він же і очолює.

«Керуючись ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності від                          , обласна рада вирішила схвалити текст звернення депутатів обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної  Ради України щодо повернення графи «національність» у державних реєстраційних документах (додається)», - зазначається в опублікованому проекті рішення сесії.

Юрист Сидір Кізін зазначає, що позбавлення українців права мати свою національність є грубим порушенням принципу верховенства права (ст.8 Конституції України), вимог, закріплених у міжнародних актах, зокрема, Загальній Декларації прав людини, а також у Міжнародному пакті про громадянські політичні права, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які є частиною національного законодавства України, та в чинних законах України.

«Враховуючи те, що зазначення громадянства не означає правовий зв’язок між особою та державою без зазначення етнічного походження особи, просимо забезпечити необхідні правові механізми встановлення національності особи, а також законодавчо внормувати процедуру встановлення національності особи. Українське етнічне походження – це належність особи або її предків до української нації та визнання нею України батьківщиною свого етнічного походження. Графу «національність» було вилучено, і на прохання громадянина до паспорта можуть внести дані про дітей, групу крові і резус-фактор, але тільки не його національність чи національність його дитини», - йдеться у зверненні.

Звернення містить наступні прохання до керівництва держави:

повернути етнічним українцям і представникам національних меншин України право мати запис про національність у реєстраційних державних документах. У порядку законодавчої ініціативи внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про поновлення графи «національність» у паспорті, свідоцтві про народження, свідоцтві про шлюб, свідоцтві про усиновлення, свідоцтві про смерть, заяві про народження дитини, заяві про одруження та інших реєстраційних документах;

внести відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1025 «Про затвердження зразків актових записів цивільного стану, описів та зразків бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану», передбачивши у відповідних бланках свідоцтв про реєстрацію графи «національність»;

зобов’язати державні органи реєстрації актів цивільного стану України внести запис «національність» у паспорт громадянина України, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, у яких відсутній запис про національність, або видати відповідний вкладиш до цих реєстраційних документів;

законодавчо встановити, що українці повинні бути представлені в органах державної влади і місцевого самоуправління пропорційно до населення України;

провести в 2017-2018 рр. перепис населення в Україні з обов’язковим зазначенням графи «національність» у переписному листі.

Як повідомляв Житомир.info, чергову сесію обласної ради планують провести 25 травня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі