Влада

Рибалкам Житомирської області заборонили сидіти з вудками на зимувальних ямах

31 October 2017, 17:57

З 1 листопада 2017 року на весь осінньо-зимовий період у Житомирській області забороняється будь-яке рибальство на зимувальних ямах.

Про це 31 жовтня попередив відділ іхтіології та регулювання рибальства Житомирського рибоохоронного патруля.

«З 01 листопада 2017 року до початку весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів  2018 року забороняється будь-яке рибальство на зимувальних ямах Житомирської області в осінньо-зимовий період», - інформує відділ іхтіології.

Рибалити на водоймах області дозволяється поза межами зимувальних ям в порядку, встановленому Правилами любительського і спортивного рибальства, - нагадує рибоохорона.

Осіб, які нехтуватимуть даною забороною, притягуватимуть до відповідальності за ч.3 ст.85 КУпАП.  Крім того, порушнику доведеться відшкодувати збитки за кожну незаконно виловлену рибу.

«Зазвичай до зимувальних ям залягають риби одного виду та віку. Вони настільки щільно прилягають одне до одного, що у деяких екземплярів утворюються пролежні на животі. В період зимівлі у риб різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту, знижується частота серцевих скорочень, реакції на подразники, швидкість обміну речовин в організмі падає і підтримується за рахунок жирових запасів, накопичених влітку», - повідомляє рибоохоронний патруль.

Хижаки не групуються в зимувальних  ямах, але і тих, хто там зимує, не чіпають. Такі хижаки як щука, судак і окунь знаходять собі поживу там, де плавають плітка, йорж і уклія. Ці риби не зупиняються на зимівлю навіть тоді, коли водойма вже покрита льодом. Соми теж не зимують в ямах, вони знаходять собі місця біля них. Це пояснюється тим, що щільність скопичення риби в ямі йому не до вподоби.

«Для браконьєрів зимувальна яма – це справжній скарб, оскільки без значних зусиль можна порадувати себе гарним, проте незаконним виловом. Такі люди про наслідки своїх вчинків зазвичай не думають, адже від виловленої таким чином найпродуктивнішої частини стада риби навесні не буде потомства, що, у свою чергу, призведе до зменшення рибних запасів», - нагадує рибоохорона.

Житомирський рибоохоронний патруль звертається не лише до рибалок-любителів, а й всіх суб’єктів господарювання в рибній галузі, з проханням поставитись до даної заборони відповідально, не порушувати правил рибальства, раціонально використовувати та примножувати рибні запаси області.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні Житомирський рибоохоронний патруль викрив 120 правопорушень на водоймах та ринках області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі