Влада

У воді з кожної другої криниці в Житомирському районі «зашкалюють» нітрати

20 November 2017, 14:32

У листопаді цього року фахівці обласного лабораторного центру перевірили на вміст нітратів колодязну воду в 21 селі Житомирського району, де проживають сім’ї з дітьми до 3 років, і в кожному другому випадку виявили перевищення показників.

Дані лабораторних аналізів 20 листопада опублікували на сайті Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«Житомирським міськрайонним відділом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» спільно з центрами первинної медико-санітарної допомоги Житомирської районної ради та Тетерівської сільської ради проводиться моніторинг питної води з колодязів на вміст нітратів, яку використовують для питних потреб вагітні та сім’ї з дітьми до 3-х років в населених пунктах Житомирського району», - інформує сайт.

За даними лабораторного центру, станом на 1 листопада 2017 року обстежено воду з 21 населеного пункту. Фахівці встановили, що з 284 досліджених проб води у 144 виявлено перевищення вмісту нітратів, що складає 50,7%.

«Фактично кожна друга проба води була з перевищенням вмісту нітратів. Отже, проблема нітратного забруднення колодязної води в Житомирському районі потребує серйозної уваги з боку власників приватних колодязів та голів сільських та селищної рад, на балансах яких перебувають громадські колодязі», - йдеться в офіційному повідомленні.

Вживання води, забрудненої нітратами (норматив не більше 50 мг/дм³), є небезпечним для здоров’я людини і може викликати захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію. Особливо небезпечною є така вода для приготування сумішей для дітей першого року життя, - констатують фахівці.

Лабораторний центр повідомляє, що, згідно з санітарними вимогами, з колодязя необхідно щорічно відкачувати воду, чистити стінки від нальоту та дно від осаду та дезінфікувати.  Після чого воду необхідно знову відкачати і після наступного заповнення колодязя провести лабораторне дослідження з метою встановлення показників безпеки для споживання.

Як повідомляв Житомир.info, водопостачання в області здійснюється з 465 водопроводів, більшість з них знаходиться в незадовільному стані.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі