Влада

Фахівці перевірили якість питної води у районах Житомирської області

27 October 2017, 14:40

Водопостачання області здійснюється з 465 водопроводів, більшість з них знаходиться в незадовільному стані, що позначається на якості питної води. На жодному з цих водопроводів Житомирської області не застосовуються сучасні методи очистки та знезараження питної води, крім декількох водопроводів.

Про це інформує прес-служба Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».

«За 9 місяців 2017 року було досліджено 1860 проб води питної з джерел централізованого водопостачання за санітарно – хімічними показниками та 1747 проб за мікробіологічними показниками, з яких 474 проби (25,5%) не відповідають вимогам санітарних норм та 118 проб (6,8%) за мікробіологічними показниками. Основними причинами невідповідності питної води гігієнічним вимогам є підвищений вміст заліза, марганцю, загальної жорсткості та кольоровості, що є ознаками забруднення, застарілою технологією очищення та зношеністю технологічного обладнання і водогінних мереж», - йдеться у повідомленні.

За словами спеціалістів, надлишок заліза викликає захворювання крові, печінки та підшкірної клітковини, а також може викликати анемії. Марганець чинить вплив на ферментаційну активність та ліпідний обмін. За надлишку марганцю у воді фіксуються порушення функціонального стану центральної нервової системи, анемія, захворювання щитовидної залози, карієс, камені у нирках та сечоводах, остеоартроз.

«Основним забруднювачем води, який має значне значення для здоров’я людини, є нітрати, а за бактеріологічними показниками Е.coli. Тому дослідження цих показників є найбільш важливим під час визначення якості води та придатності її для споживання людиною. Найбільше такої води за бактеріологічними показниками в нецентралізованих джерелах Любарського (50 %), Баранівського (48,6 %), Бердичівського (22,8 %),Коростишівського (43,2%) , Олевського (46,2 %) та Житомирського (43,6%) районів, за санітарно – хімічними показниками в Лугинському (78 %), Баранівському (77,8 %), Любарському (76,5 %), м. Житомирі (52,7 %), Житомирському (56,4 %), Романівському (50%) та Бердичівському (55,6 %) районах», - зазначають у лабораторному центрі.

Нагадаємо, тільки у двох районах Житомирської області фахівці не виявили відхилень у якості поверхневих вод з початку року.

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році спеціалісти лабораторного центру прозвітували про якість питної води в Житомирській області: найбільше зразків водопровідної води на аналіз за санітарно-хімічними показниками за 9 місяців взяли в Житомирі (447), виявлені відхилення у 34 пробах, найменше – 20 – у Пулинському, колишньому Червоноармійському районі, з яких перевищення гранично допустимих концентрацій металів та мікроелементів виявлено аж в 17 зразках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі