Суспільство

Два роки обмеження волі з іспитовий терміном призначили житомирянину за вбивство сусідського собаки

16 April 2024, 14:46

Чоловіку, який у січні 2024 року вбив сусідського собаку, призначили покарання.

Вирок Богунського районного суду міста Житомира від 10 квітня оприлюднений 12 квітня 2024 року у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з вироком, ввечері 2 січня обвинувачений взяв дерев’яну палицю з металевим наконечником, яка є холодною зброєю ударно-дробильної дії, та підійшов до господарства сусіда.

«В подальшому, всупереч вимогам статті 4, абзацу 3 частини 1, абзацу 6 частини 2 статті 18 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», якими передбачено, що при поводженні з тваринами не допускається нанесення побоїв травм, отруєння тварин, та забороняються інші дії чи бездіяльність, що суперечать принципам захисту тварин від жорстокого поводження, особа_4 бажаючи настання наслідків у вигляді тілесних ушкоджень, із застосуванням жорстоких методів, які вчиняються особливо болючим способом та завдають тварині мучення, фізичного болю і страждань, використовуючи дерев`яну палицю з металевим наконечником, наніс удар в лобну частину голови зліва собаці по кличці «Тузік»», - йдеться у вироці.

Згідно з протоколом розтину трупа, смерть собаки наступила внаслідок паралічу серцевого-легеневого м`яза, зумовленого травматизацією лобної кістки черепа лівої сторони з крововиливом на слизову оболонку мозку.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю. Пояснював, що визнає фактичні обставини правопорушення, які встановлені на досудовому слідстві. Також пояснив, що в той день почув сильний гавкіт сусідського собаки, підійшов до огорожі, перекинув руку через сітку-рабицю та завдав удар в область голови собаці, від чого той помер. У вчиненому щиро розкаюється, просив суворо не карати.

Судом встановлено, що житомирянин вчинив нетяжкі злочини, раніше не судимий, не працює, не має міцних соціальних зв`язків, за місцем проживання характеризується негативно, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває. Згідно з висновком експерта від 20 лютого 2024 року, на даний час виявляє клінічні ознаки розладу особистості та поведінки внаслідок зловживання алкогольними напоями, стан компенсації. Даний психічний розлад не є тимчасовим, здатний усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Чоловіка визнали винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 263 (Незаконне поводження з холодною зброєю) та ч. 1 ст. 299 (Жорстоке поводження з тваринами) КК України, та призначили йому покарання у виді обмеження волі строком на два роки.

Скриншот з вироку

Але суд звільнив обвинуваченого від відбування покарання у виді обмеження волі з випробуванням, якщо він не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього судом обов`язки протягом іспитового строку тривалістю 1 рік.

Учасники судового провадження можуть подати апеляційні скарги на вирок протягом тридцяти днів з моменту його проголошення. Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Як повідомляв Житомир.info, 2 січня 2024 року у Житомирі 34-річний п’яний чоловік побив палицею собаку сусіда: травмована тварина знаходилась під наглядом ветеринарних лікарів, її стан оцінювали, як тяжкий. 4 січня 2024 року зооволонтерка повідомила, що собака помер. 1 лютого 2024 року правоохоронці повідомили житомирянину про підозру за двома статтями. 28 лютого 2024 року Житомирське районне управління поліції інформувало, що чоловіку загрожує до 3 років ув’язнення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд вирок собака пес сусід жорстоке поводження побиття 
Матеріали по темі