Події

Чоловіку, який три роки тому кидався на людей з ножем у центрі Житомира, присудили 3 роки тюрми

29 April 2024, 13:14

Чоловіку, який у червні 2021 року кидався з ножем на людей на Михайлівській, присудили 3 роки ув’язнення, але відсидить він менш ніж половину строку.

Вирок Богунського районного суду м.Житомира від 5 квітня 2024 року оприлюднений в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Засуджений за ч.1 та ч.4 ст. 296 КК України (Хуліганство) – уродженець Бердичева, громадянин України, розлучений, непрацюючий, без постійного місця проживання, у травня 2021 року отримав вирок (200 годин громадських робіт) за крадіжку велосипеда «Україна».

У справі описано кілька епізодів хуліганства, яке чоловік вчиняв у центрі Житомира, на Михайлівській: 18 червня 2021 року він намагався вдарити ножем жінку біля літнього майданчика одного з кафе, його скрутили перехожі та передали поліції; 20 червня цього ж року ображав та нападав на представницю організації «Зоодозор» і був затриманий поліцією.

Нижче – скриншоти з вироку:

Обвинувачений свою вину в суді не визнав та заявив, що його обмовили.

«Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину не визнав, показав, що 18.06.2021 близько 18 год. просив милостиню на АДРЕСА_1, на одному з літніх майданчиків кав`ярні. Дівчина зробила йому зауваження з приводу зовнішнього вигляду, на що у відповідь міг щось словесно відповісти або образити. Однак ножа при собі не мав, нікому ножем не погрожував, і не розмахував. Умислу словесно когось ображати також не було. В руках тримав тростину та собаку, яку йому подарували на базарі. Був одягнутий в шорти, камуфляжну куртку. Ствердив, що потерпілу не наздоганяв, оскільки фізично не міг це зробити. В цей час з кафе вибігли офіціанти, напали на нього, повалили на землю, можливо декілька разів вдарили, забрали собаку. Прибули працівники поліції, проводили поверхневий огляд, що саме в нього вилучили вже не пам`ятає, однак точно пам`ятає, що предмету схожого на ніж при собі не мав. Після чого його доставили до відділу поліції, де відібрали пояснення та відпустили. 20.06.2021 був на вул. Михайлівській, можливо спілкувався з кимось, конфлікту не було. Вважає, що жінки його обмовляють, оскільки він їм зовнішньо не сподобався. Ствердив, що ні кого не ображав, не плювався і тростиною не розмахував», - йдеться у матеріалах суду.

Але свідки ці слова спростовували:

Суд критично оцінив доводи обвинуваченого щодо непричетності до вчиненого і розцінив їх як намагання уникнути кримінальної відповідальності. Записи з камер та покази свідків і потерпілих підтвердили вину чоловіка, а судово-психіатрична експертиза підтвердила, що чоловік має психічний розлад, сформований протягом життя на фоні вікових змін, перенесених травм та зловживання алкогольними напоями, але в даний час може усвідомлювати свої дії та керувати ними і застосування примусових заходів медичного характеру не потребує.

Суд визнав чоловіка винним за ч.1 та ч.4 ст. 296 КК України, присудив йому 3 роки позбавлення волі, до яких додав ще 25 днів за невідбуте раніше покарання за крадіжку. Також суд зарахував у строк покарання строк попереднього ув`язнення – з 24.10.2021 по 06.12.2021 та з 06.06.2022 по 12.02.2024 «з розрахунку день за день», тобто фактично хуліган вже відсидів половину строку – 1 рік 9 міс 20 днів з призначених судом 3 роки 25 днів.

Як повідомляв Житомир.info, увечері 18 червня 2021 року на Михайлівській у Житомирі неадекватний чоловік з ножем і цуценям чіплявся до перехожих та відвідувачів кафе, коли ж одна з жінок запропонувала викликати поліцію, чоловік з погрозами направив на неї ножа і почав наздоганяти, нападника зупинили і до приїзду поліції утримували працівники кафе. 22 червня 2021 поліція повідомила, що хулігану оголосили про підозру за ч.4 ст. 296 (Хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

18 серпня 2021 року стало відомо про те, що поліція оголосила в розшук хулігана з Михайлівської, бо чоловік не з’явився на експертизу. 24 жовтня цього ж року чоловіка затримали та взяли під варту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вирок суд напад погроза ніж хуліганство Михайлівська хуліган дебошир 
Матеріали по темі