Місто

Влада Житомира відповіла на петицію щодо соціальних водоматів з питною водою

29 April 2024, 16:44

З середини березня місцевий волонтер і ветеран АТО Олександр Швецов почав у соцмережах обговорення щодо безкоштовної «чистої питної води» для житомирян, а згодом зареєстрував петицію до міської ради.

«Мене завжди дивувало ось це питання: чому населенню Житомира не можна дати безкоштовну чисту воду, задовольняючи цю потребу бюветами та свердловинами, які можна зробити біля найбільших скупчень багатоповерхівок та тих місць де проживає багато люду? Чому населення купує воду з автоматів які нам нав’язали біля наших будинків?.. Чи я правильно розумію, що якщо місто зробить глибокі свердловини, то цілком можливо те - що місто отримає безкоштовну питну воду?», - писав 19 березня Олександр Швецов на своїй Facebook-сторінці.

22 березня була оприлюднена петиція авторства Олександр Швецова про «соціальні водомати з чистою питною водою».

«Просимо встановити соціальні водомати (автомати видачі чистої питної води) у кожному великому районі міста Житомир, для безкоштовної видачі чистої питної води пенсіонерам та малозабезпеченим верствам населення нашого міста, які будуть альтернативою тій воді що продається населенню з автоматів на прибудинкових територіях», - йшлося у зверненні.

Менш ніж за два тижні петиції набрала необхідні для розгляду 300 голосів, а 9 квітня Олександр Швецов повідомив, що бювети в Житомирі будуть, але не зараз.

«Одразу після Перемоги місто почне їх споруджувати та облаштовувати. Наразі керівництво міста готує потрібні документи і передасть їх на голосування наступної сесії. Сьогодні вранці мав зустріч з мером Житомира та його заступниками. На зустрічі мені повідомили розрахунки щодо встановлення бюветів та їх облаштування. Також повідомили про те, що в місті є скважини, водою з яких можна користуватися, тобто на цих ділянках є можливим встановлення цих споруд. Райони Житомира в яких вода є не високої якості, також будуть облаштовані бюветами, але зі свердловинами набагато глибшими ніж ті технічні які є зараз, мова йде про артезіанські води, це саме та вода яка вважаються дуже високої якості», - наголосив автор ініціативи.

11 квітня на сайті петицій оприлюднили офіційну відповідь Олександру Швецову від заступника мера Житомира Сергія Кондратюка.

«Вашу петицію щодо соціальних водоматів із питною водою розглянуто. Повідомляємо, що розглянуто декілька варіантів надання пенсіонерам та малозабезпеченим верствам населення пільгового водопостачання. На території міста Житомира проживають пенсіонери, особи з інвалідністю, малозабезпечені та інші категорії населення, які отримують доходи в розмірі прожиткового мінімуму (2361 грн). Це – 91116 осіб, що становить 25% від загальної чисельності населення міста (261 тис. чол.). Ці категорії населення проживають у секторі багатоповерхової та садибної забудови, і не всі вони є абонентами КП «Житомирводоканал», тобто у частини зазначеної категорії відсутнє централізоване водопостачання, тому попередньо необхідно підключити їхні оселі до цих мереж. Надавати перевагу одним категорія споживачів не враховуючи інших не коректно. Всі варіанти доочищення води, які вивчалися, досить вартісні, й існує загроза несвоєчасного фінансування Державним казначейством під час воєнного стану. Тому пропонується продовжити вже розпочату реалізацію проєкту з будівництва нової водоочисної станції за кошти кредиту Світового Банку. Проєктом передбачена повна реконструкція водоочисної водопровідної насосної станції водопостачального підприємства, що включає будівництво новітньої системи водопідготовки, яка забезпечить мешканців міста усіх без винятку категорій більш якісною питною водою», - йдеться у відповіді.


Скриншот з відповіді на петицію

Нагадаємо, 25 квітня 2023 року начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко підписав розпорядження про затвердження програми «Питна вода Житомирської області на 2023-2027 роки», на реалізацію якої за п’ять років збираються витратити 276 млн 300 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2016 року мер Житомира Сергій Сухомлин підписав розпорядження про створення робочої групи з питання влаштування альтернативних джерел питного водопостачання в обласному центрі, її очолив депутат Юрій Мойсеєв, який на той час був радником міського голови. Зокрема, робоча група обговорювала відновлення закритих свердловин у Житомирі та перевірку якості води в них.

У квітня 2023 року мер Житомира створив робочу групу з обстеження об'єктів і джерел централізованого та нецентралізованого питного водопостачання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода петиція питна вода бювет Швецов водопостачання свердловина Кондратюк робоча група 
Матеріали по темі