Суспільство

Тогоріч Уповноважений із захисту державної мови отримав з Житомирської області на 52% більше скарг на порушення мовного закону

1 May 2024, 16:03

У 2023 році на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3692 звернення громадян України щодо порушення мовного Закону, серед них 35 – з Житомирської області.

Про це йдеться у четвертому Річному звіті Уповноваженого із захисту державної мови, оприлюдненому 30 квітня.

«Найбільше повідомлень про порушення стосувалися міста Києва – 1345 звернень, а також таких областей, як: Харківська – 516, Одеська – 486, Дніпропетровська – 316, Київська – 153, Запорізька – 63, Львівська – 59, Полтавська – 54, Миколаївська – 53. Показники по інших областях: Житомирська – 35, Чернігівська – 34, Вінницька – 34, Сумська – 28, Закарпатська – 24, Черкаська – 23, Донецька – 21, Кіровоградська – 17, Хмельницька – 13, Чернівецька – 12, Волинська – 11, Херсонська – 10, Рівненська – 10, Тернопільська – 10, Івано-Франківська – 7, Луганська – 2. Не встановлено регіон (переважно це звернення щодо порушень норм Закону на інтернет-представництвах, що не мають прив’язки до тих чи інших регіонів) у 356 випадках», - йдеться у звіті.

Зазначається, що у порівнянні з 2022 роком кількість звернень громадян про порушення мовного закону у Житомирській області зросла на 52,2% (у 2022 році було 23 звернення).

Для вивчення української мови на території України вже організовано понад 500 безкоштовних мовних курсів, розмовних клубів та онлайн-ресурсів, які діють при бібліотеках, освітніх центрах, інститутах післядипломної педагогічної освіти, університетах тощо.

«Станом на квітень 2024 року лідерами за кількістю навчальних локацій є Львівська (80) та Київська (69) області. Далі йдуть Закарпатська область (60), м. Київ (52) та Дніпропетровщина (40). В Миколаївській області діє 23 просвітницькі мовні ініціативи, в Тернопільській – 19. На території Івано-Франківської та Одеської областей функціонує однакова кількість курсів та розмовних клубів – 17. У Харківській, Сумській, Рівненській, Житомирській, Запорізькій, Херсонській та Кіровоградській областях діє менше десяти локацій з безоплатного вивчення української», - йдеться у звіті.

Щодо ситуації в освіті, то у 2023 році на адресу Уповноваженого надійшло 27 звернень громадян, які стосувалися діяльності ЗЗСО (закладів загальної середньої освіти), з них 9 – з Києва, 6 – з Дніпропетровської області, 4 – з Одеської, 3 – з Харківської, 2 – зі Львівської області, по 1 – з Волинської, Житомирської, Миколаївської областей.

«Заявники вказували на застосування російської мови в освітньому процесі, посадовими особами під час виконання службових обов’язків, проведення екскурсій для школярів, при виконанні інформації для загального ознайомлення, а також щодо цькування учнів та батьків за відмову вивчати російську мову, поширення вчителями російських наративів, змісту підручників, надання роз’яснень положень Закону тощо. Уповноваженим в межах повноважень здійснювалися заходи реагування, внаслідок яких заклади освіти проводили службові перевірки та застосовували дисциплінарні стягнення», - йдеться у звіті.

Повністю звіт читайте тут

Нагадаємо, в лютому цього року управління культури Житомирської міської ради до Міжнародного дня рідної мови організовувало експрес-курс «Прокачай українську».

Як повідомляв Житомир.info, Верховна Рада 25 квітня 2019 року 278 голосами ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який народні депутати розглядали у другому читанні майже два місяці. 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка передбачає остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову: всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. У 2023 році було складено 131 протокол про порушення мовного закону, тоді як у 2021 році – 108 протоколів, у 2022 році – 46.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: українська мова Омбудсмен закон про мову українська мова 
Матеріали по темі