Економіка

У Верховній раді є пропозиції щодо економічного бронювання за 20 тис. грн, а на сайті президента – петиція на підтримку

22 May 2024, 14:59

У парламентському Комітеті з питань економічного розвитку є напрацьовані ініціативною групою за лідерства голови Комітету Дмитра Наталухи пропозиції щодо економічного бронювання, які надають можливість роботодавцю самостійно визначити стратегічно важливих для підтримки життєдіяльності бізнесу робітників, сплатити 20 тис. грн в місяць військового збору за кожного з них, й продовжувати працювати та сплачувати податки необхідні для забезпечення Сил оборони та безпеки.

Про це 22 травня 2024 року повідомляє пресслужба Комітету.

«Українському бізнесу ВСЕ ОДНО потрібно бронювання, бо він має працювати. Не буде бізнесу з його податками – не буде за що утримувати наших захисників. Ось така може комусь неприємна, але очевидна правда. Але, ще раз – хай бізнес вирішить сам, хто з його співробітників є стратегічним. Тільки бізнес є головним джерелом податків та економічного розвитку в Україні. Хоче цього хтось, чи ні. Шлях через постанови Уряду – морально та технічно застарів. Стратегічними мають бути не стільки галузі, які визначають чиновники, скільки конкретні працівники, яких визначає роботодавець. Економічне бронювання – це про новий механізм ефективної взаємодії між бізнесом та державою. Та про збереження економіки», - наголошує Дмитро Наталуха.

Голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Ігор Марчук зазначає, що поряд з економічним бронюванням, частковою альтернативою може слугувати економічна мобілізація.

«Мета цього підходу – заощадження коштів державного бюджету та їх спрямування на додаткове фінансування Сил оборони. Економічна мобілізація – це коли через механізм трудової військової повинності бізнес із залученням своїх ресурсів надає необхідні послуги та виконує роботи в тих сферах, в яких бізнес володіє більшими компетенціями та ефективністю, аніж військові. Для прикладу такі сфери як: закупівлі, логістика, procurement менеджмент, медичне обслуговування, ремонт техніки, ІТ сфера, будівництво фортифікацій, побутове обслуговування, діловодство, HR тощо. Вивільнені в результаті військові можуть виконувати інші, більш важливі та специфічні завдання. Ми маємо усвідомити і визнати, що держава не має власних коштів, а всі кошти, які є у розпорядженні держави — це кошти платників податків. Єдине, безумовно доступне нам джерело цих коштів – це працююча економіка. Не буде економіки – ми залишимось без податків та ресурсу необхідного для фінансування армії», - зауважує Ігор Марчук.

Водночас 22 травня на сайті президента зареєстрована петиція, яка закликає запровадити економічне бронювання і підтримати «напрацюваннях пана Наталухи».

«В умовах війни людям потрібна надія. Важливо надати громадянам вибір, як це прийнято в будь-якій демократичній країні. Економічне бронювання дозволить тим, хто не може або не бажає брати участь у бойових діях, зробити свій внесок у перемогу іншим способом, що підтримує моральний дух населення. Бізнесу потрібна можливість планувати своє майбутнє, а не постійно переживати через мобілізацію своїх працівників. Економічне бронювання забезпечить підприємствам стабільність і дозволить їм зосередитися на розвитку, інноваціях та підтримці економіки, замість того, щоб переживати за втрату ключових кадрів. Ми вважаємо формулу економічного бронювання від пана Наталухи найбільш ефективною, адже вона дозволить врахувати різні фактори важливості працівника та підвищить ефективність бронювання», - зазначають автори петиції.

Скриншот з петиції на сайті президента

Нагадаємо, на початку листопада 2022 року Верховна рада ухвалила у другому читанні та в цілому зміни до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», оновивши правила бронювання працівників. Наприкінці січня 2023 року Кабінет міністрів ухвалив новий порядок бронювання військовозобов’язаних та критерії визначення підприємств, установ і організацій, критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення: працівники таких підприємств підлягатимуть бронюванню.

Як повідомляв Житомир.info, оновлений закон про мобілізацію почав діяти з 18 травня 2024 року. В Житомирському обласному ТЦК та СП розповідали, хто має оновити дані та де це можна зробити, а з 18 травня Міноборони запустило мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бронювання мобілізація ВР Наталуха петиція бізнес працівник економічне бронювання 
Матеріали по темі