Політика

Лідер Житомирського «Фронту Змін» Геннадій Зубко: «Після реформи володіння землею має бути вигіднішим ніж її продаж»

19 September 2011, 10:37

Про своє  бачення перспектив впровадження ринку землі в Україні розповів в ефірі обласного телебачення голова обласної організації «Фронт Змін» Геннадій Зубко.

«Земельна реформа на часі. Земля повинна отримати власника. У Парламенті було три законопроекти від різних фракцій щодо земельної реформи. Більшість відхилила законопроекти опозиційних сил й взяла на себе відповідальність по земельній реформі, тому що запропонувала свій законопроект. Але є питання щодо основної мети цього законопроекту. Якщо ми говоримо про земельну реформу, на мою думку, основна мета реформи в тому, щоб люди, які працюють на землі, могли на ній працювати і надалі та отримувати такий прибуток, щоб відчули, що володіння землею є більш вигідним, ніж її продаж та разовий дохід. Саме цієї мети ми в законопроекті не бачимо», - констатує факт недоліків земельного законодавства Геннадій Зубко.

За переконанням депутата обласної ради, в пріоритеті земельної реформи повинні бути люди, які працюють на землі. Земельна реформа повинна створити умови, щоб саме аграрії могли викупити землю, працювати далі на ній і зробити так, щоб Україна була самодостатня в продуктах харчування.

«Сьогодні в законі передбачено переважне право на придбання землі. Але це право надається державі або місцевим радам. Постає питання регулювання земельних відносин з боку держави й виникає сумнів щодо їх прозорості. У місцевих рад грошей на придбання землі немає. Держава має переважне право на придбання землі й тут виступає на сцену чиновник. Цей чиновник може або відмовитись за певну винагороду від переважного права на земельну ділянку, або підготувати потрібний масив землі для певного інвестора. У цьому сенсі державне регулювання не є ефективним», - стверджує голова обласної організації партії.

За його словами,  «Держзем з одного боку стає регулятором земельних відносин, з іншого – оператором. Держзем зможе купувати, продавати, надавати земельні ділянки в оренду. Ефективність саме такої організації земельних відносин викликає сумніви.

«Наскільки оператор ефективний, якщо він регулює земельні відносини та їх виконує? І, взагалі, чи будуть інші оператори на ринку? Питання не врегульовані. А інвестиційна привабливість в України для зовнішніх і внутрішніх інвестицій саме в землі. Земля – це той об’єкт, в який потрібно вкладати кошти. Сільськогосподарська діяльність дасть змогу розвиватися будівництву, виробництву сільськогосподарських машин, запчастин до них. Це дасть можливість розвивати економіку в цілому. Перед ухваленням Земельної реформи потрібно узгодити суперечливі питання. Без чіткого врегулювання земельних відносин далі рухатись не можна. Головним здобутком земельної реформи має бути те, щоб власність землі була вигідніша ніж її продаж», - підсумовує сказане Геннадій Зубко.

Прес-служба Житомирської обласної організації «Фронт Змін»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі