Інтерв'ю

Заступник Житомирського губернатора Віктор Куницький про досягнення промисловості і ремонт доріг

23 January 2012, 18:00

Заступник губернатора Житомирської області Віктор Куницький відповів на запитання Житомир.info про досягнення й проблеми промисловості Житомирської області, а також про приміські перевезення пасажирів та ремонт доріг.

Вікторе Генріховичу, розкажіть, будь ласка, з якими досягненнями промисловість Житомирської області закінчила 2011 рік?

В цьому році в нас були значні здобутки.
По темпах приросту промислового виробництва Житомирська область посіла 2 місце серед регіонів України. Індекс виробництва проти минулого року складає 122%, заплановані показники перевищені на 16%.
Найкращі темпи зростання виробництва в Житомирській області спостерігаються у добувній галузі, машинобудуванні, металургії, виробництві готових металевих виробів і виробництві неметалевої мінеральної продукції.

Які підприємства відкрилися в Житомирській області?

Останнім часом в дію введено ряд нових промислових потужностей, зокрема у Коростені: ЦЕ ВАТ «Трубосталь», яке виготовляє до 3 тис. тонн продукції в рік, ТОВ «Тіс-Полісся» - 40 тис. м. виробів з пластмаси в рік, завод меблевих плит МДФ, потужністю 240 тис м3 в рік. В Житомирі ТОВ «Обербетон», з виробництва залізобетонних виробів, потужністю 40 тис. м3. в рік. В 2011 році в с. Перевороття Брусилівського району відкрито завод з виготовлення електротехнічних інсталяційних будівельних виробів «Копос Електро». Вартість цього інвестиційного проекту - 5 млн. євро, а річний об’єм випуску продукції становить біля 35 млн. грн. та десятки малих підприємств.

Які галузі проблемні для Житомирської області?

Через скорочення виробництва фанери, плит, панелей, шпону, дверей, вікон для будівництва, в галузі обробки деревини та вироблення продукції з дерева темпи приросту зменшенні до 20%.
Це пов’язано з тим, що в період кризи були значно зменшені об’єми будівництва, куди в основному йшли всі ці замовлення.  Крім того, лісосировина сьогодні купується через аукціони на конкурсній основі. Не всі підприємства-деревообробники були готові до цього, зокрема установи виконання покарань, які виробляють значний об’єм продукції з деревини, не завжди можуть на рівні конкурувати з іншими комерційними структурами та взяти участь у конкурсі, щоб купити ту чи іншу сировину для обробки.
Проблемною є й торфодобувна галузь. Підприємства знаходяться в державній формі власності, інвестор не охоче йде на фінансування таких об’єктів, державне фінансування відсутнє, а без капіталовкладень у цю галузь не підняти.
В цьому році продовжиться робота по залученню інвестицій, щоб домогтися відновлення виробництва торфобрикетів. Житомирщина відноситься до тих областей, де залягання торфу досить великі. Здебільшого вони зосередженні в північних районах – Олевський, Лугинський. 

Житомирська область раніше мала потужні підприємства зі скло-переробки та фарфорово-фаянсової промисловості. Яка зараз ситуація з цими підприємствами?

Сьогодні досить прикро говорити про ці галузі виробництва. Житомирщина завжди славилася заводами, які виробляли фарфор, скло і кришталь зокрема.
Підприємства скляної промисловості, які раніше працювали на території Житомирської області, сьогодні фактично знищені.
Зараз працює Марянівський склозавод у Баранівському районі. Заводу пощастило з інвестором. Дане підприємство  досить потужне і добре себе почуває на ринку.  Сьогодні працює і продовжує розвиватися завод житомирського лабораторного скла.  А Романівському і Биківському склозаводам не пощастило з власниками, які не зуміли втримати робоче підприємство з 100% експортом продукції. Їх знищено. Білокриницький завод з самого початку перебудови зазнав серйозних проблем і на сьогодні там нічого немає.
Щодо фарфору, то ця галузь теж була досить розвинена в області. Баранівський, іКоростенський, Городницький і Камянобрідський заводи сьогодні не працюють. Щодо Коростенського заводу, як основного виробника, – ми не сподіваємося, що підприємство відновить свою діяльність. Підприємство належить власникам, які не зацікавлені у відновлені його роботи. Там  є проблеми із виплати заробітної плати, порушено кримінальну справу щодо допущення заборгованості.
Стосовно Баранівського заводу – тут залучений інвестор. Проведено значну реконструкцію, вкладено багато грошей. Криза призвела до того, що інвестор не має сьогодні достатніх коштів аби запустити виробничий процес. Але надія поки є.
Поки що існують заводи електро-технічного фарфору. Які також потребують серйозних модернізації. Довбишський завод працює, і власник робить кроки щоб продовжувати діяльність цього заводу.


В Житомирській області відремонтували дороги державного значення. А чи буде проведено капітальний ремонт доріг обласного значення?

Дійсно, стан доріг  цієї категорії в цілому по Житомирській області потребує поліпшення. Кошти, які виділялись на будівництво і ремонт доріг, освоєні повністю.
В нас ще є об’єкти, які розпочаті давно і які плануємо завершити в цьому році – це 7 об’єктів: Житомир-Могилів-Подільський, вартість роботи13,7 млн. грн., Бердичів-Хмільник-Літин – 22 млн. грн., Житомир-Попільня-Сквира – 23 млн. грн., Гуйва-Озерне – 5 млн. грн. та інші. В цілому – близько 88 млн. грн., в перерахунку на нові ціни сума становитиме більше 100 млн. грн. Також планується реконструкція моста в с. Рижанах.
В минулому році на ремонт доріг комунальної власності використано 39,7 млн. грн. За такі кошти капітальний ремонт, звісно, не проведеш, але це дало можливість суттєво «підлатати» дороги. В цьому році сума фінансування збільшена до 56,2 млн. грн. Ремонт проводимо ямковий. Значна кількість доріг потребує поточного ремонту, капітального чи реконструкції, але на це потрібні значні фінанси.
Якість ямкового ремонту залежить від добросовісності керівників організацій, які виграли тендер на проведення ремонту і дотримання ними технології проведення робіт.

В ТРЦ Глобал.UA відкрили автобусну станцію для перевезень. Коли вона розпочне працювати? Які саме автобуси відправлятимуться звідти?

Це питання зараз жваво обговорюється і вирішується. Планується окремі маршрути з автостанції №1 та №2 передислокувати на автостанцію в ТРЦ Глобал.UA.
19 січня була проведена нарада з цього питання. Мова йшла про переведення окремих приміських маршрутів на автостанцію ТРЦ Глобал.UA для того, щоб розгрузити інші станції, де зосереджено дуже багато транспорту. Також обговорювалось питання зменшення кількості зупинок  в Житомирі  для автобусів приміського сполучення. Автобус має робити не одну зупинку в місті, але ставати на кожній він теж не може, бо заважає міському транспорту.
Перші автобуси з автостанції ТРЦ Глобал.UA підуть за тиждень-два.

Житомир.info
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі