Суспільство

Геннадій Зубко: «Влада зобов\'язана на ділі дбати про збереження історично-культурної спадщини Житомирської області»

8 February 2012, 13:22

Про це сказав голова Житомирської обласної організації партії, розповідаючи як «Фронт Змін» допоміг зберегти унікальну етнографічну експозицію сільського історичного музею. Напередодні понад 20 листів спеціального скла для обладнання виставкових вітрин передав від «Фронту Змін» музею історії села Івановичі Червоноармійського району Житомирщини активіст партії Дмитро Кропачов.

«Таких музеїв як в Івановичах в області лише 16 і 150 в Україні, тому саме до Івановичів часто приїздять поважні делегації у супроводі губернатора. Впродовж трьох років упорядкувальники музею звертались до влади з проханням обладнати виставкові зали скляними вітринами для збереження експонатів. Всі обіцяли, але ніхто з обласних чиновників не спромігся докласти зусиль, щоб зберегти експозицію. На проблему відгукнувся наш однопартієць Дмитро Кропачов», - розповідає голова обласної організації «Фронту Змін» Геннадій Зубко.

За ініціативою Дмитра Кропачова та депутата Житомирської обласної ради Сергія Сухомлина фракція «Фронт Змін» придбала необхідну кількість листів скла, з яких буде споруджено виставкові вітрини для експонатів музею.

Серед експонатів, що розташовуються у чотирьох залах у приміщенні сільської школи, предмети побуту і знаряддя праці, посуд та одяг, фотографії та документи; віднайдені стараннями вчителів та учнів шкільні журнали, зошити та табелі учнів 1937 та 1941 років. Більшу частину документів упорядкувальники зібрали тоді, коли сільська рада «прибирала» приміщення й вирішила байдуже викинути на смітник архіви. 

«Експозиція музею дійсно унікальна. До Івановичів приїздять з усієї України. Переглядають виставку і чиновники, захоплюються, говорять високі слова про патріотизм, обіцяють допомогу, а потім замість підтримки обмежуються наданням «особливого статусу». Саме так у квітні минулого року вчинив уряд, присвоївши музею історії села Івановичі статус «Зразковий», але не виділивши жодних коштів на його утримання.

Музей діє ентузіазмом вчителів та учнів. Педагогічний колектив школи змушений самотужки шукати кошти на збереження історичних пам’яток. Влада зобов’язана, окрім пафосних слів, на ділі дбати про збереження історично-культурної спадщини. Якщо музеями не опікується держава, необхідно передбачати кошти в обласному бюджеті на підтримку патріотизму ентузіастів, тим паче, що це молодь», - говорить депутат облради Геннадій Зубко.

Прес-служба Житомирської обласної організації політичної партії "Фронт Змін".

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі