Економіка

Житомирське підприємство хоче зацікавити уряд своїми новітніми енергоощадними технологіями

20 February 2012, 13:18

І газ зекономити, і відходів виробництва позбутися. У Житомирі можуть порадити, як у люті морози за опалення платити копійки. На одному з підприємств впровадили енергоощадну технологію, якою сподіваються зацікавити й уряд. Адже Кабмін, створюючи довгострокову програму енергозбереження, пообіцяв врахувати досвід підприємств, де сучасні технології вже діють.

Разом із газом - тирса, дрова і навіть побутове сміття. Коли на околиці Житомира Микола Савенко відкривав власне підприємство, одразу встановив енергоощадні котли українського виробництва. Їх коефіцієнт корисної дії - більш як 90 відсотків.

Микола Савенко, директор підприємства:

- Мы не утилизируем его на свалку, а в котлах для твердых дровяных отходов. При спаливании они отапливают 1,5 тысячи квадратных метров площадей.

Тут виробляють металопластикові вікна, дерев\'яні двері та меблі, тож відходів не бракує. У цеху, де працюють люди, навіть у люті морози тепло.

Анатолій Дем\'янюк, столяр:

- В цеху у нас технології не дозволяють мати низьку температуру, інакше буде брак. Ми не маєм право, щоб в нас не витримувався температурний режим. І робимо все, щоб підтримати його. 18- 20 градусів у нас повинно бути.

Як ліпше зігріти оселю - радять і клієнтам. Коли ті міняють старі вікна на нові, їм за формулами вираховують енергоефективність.

Леонід Борецький, заступник директора підприємства:

- Суть системи полягає в тому, що ми індивідуально підходимо до кожного об\'єкту, враховуємо конструкцію самого будинку чи квартири. Прораховуємо можливі втрати тепла через вікна і, виходячи з того, пропонуємо замовити певну систему вікон.

Керівник підприємства вважає - завдяки таким технологіям економити кошти можуть не лише споживачі та підприємства, а й держава. Утім, зовсім відмовлятися від газу Микола Савенко не радить. 

Микола Савенко, директор підприємства:

- Отопление на деревянных отходах не есть панацея. Отопление газом при правильном подходе имеет больше преимущества, а там, где предприятия работают и отдают отходы, - торф, уголь, брикет, древесину, - то этим предприятиям надо на законодательном уровне запретить использовать газ.

Це підприємство на опаленні економить 500 тисяч гривень на рік. Житомирським досвідом уже зацікавились інші вітчизняні виробники. 

Матеріал каналу "Перший Національний".

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі