Влада

Олексій Ясюнецький: мер Житомира може «протягнути» на міськвиконкомі будь-яке питання

21 February 2012, 16:01

Адвокат, директор юридичної фірми та новообраний член виконкому Житомирської міської ради Олексій Ясюнецький розповів, чому вирішив створити власний блог на Житомир.info.

- До створення блогу мене спонукало передусім бажання довести до відома людей, що коїться у виконкомі міської ради, розповісти, як ухвалюються рішення, які по суті спрямовані на регулювання важливих питань життєдіяльності обласного центру.

Рішенням Житомирської міської ради від 29 грудня 2011 року був сформований новий виконкому, до складу якого увійшли крім мене ще п’ять нових члени.

Пам’ятаю критичні зауваження дописувачів у коментарях стосовно спроможності нових членів виконкому щось змінити, якось вплинути на прийняття та підготовку рішень. Варто визнати, що вказаний скепсис є небезпідставним.

Річ у тім, що не дивлячись на зміну персонального складу виконкому міськради, нові члени виконкому не можуть забезпечити необхідну кількість голосів, яка не дозволить приймати рішення запропоновані мером.

Питання не в намаганнях мера узурпувати владу у виконкомі, а у законодавстві, яке дозволяє міському голові сформувати виконком «під себе». Так, згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» персональний склад виконкому затверджується радою за пропозицією міського голови. При цьому Законом встановлено, що виконком утворюється у складі міського голови, заступників, керуючого справами, керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб.

А відтак, я, як член виконкому, можу критикувати проекти рішень, голосувати проти них, утримуватися, пропонувати альтернативні варіанти вирішення спірних питань, але не дивлячись ні на що у мера наявна необхідна кількість голосів, яка дозволить йому «протягнути» будь-яке питання на виконкомі.

Такий стан речей є неприпустимим.

Втрачається сама ідея колегіального органу, яка передбачає наявність альтернативних варіантів рішень та реальну можливість їх прийняття.

Разом з тим, як показав нещодавній приклад з новим автомобілем мера, активна громадська позиція здатна стати на заваді явно безглуздим ініціативам міського голови.

Я буду висвітлювати окремі проекти рішень виконкому, розповідати про те, як вони приймалися та які можливі наслідки їх прийняття. Також буду інформувати читачів, які проекти рішень були внесені мною та іншими членами виконкому та яка їх подальша доля. 

Регламент виконавчого комітету передбачає ініціативу члена виконкому, але процедура реалізації цього права у регламенті не прописана.

Перший проект рішення, який був запропонований мною стосувався внесення змін до регламенту, - доповнення регламенту статтею, яка регулює порядок внесення проекту рішення членом виконкому.  На момент написання цієї статті проект вказаного рішення вже понад двох тижнів «гуляє» управліннями, департаментами, відділами міськвиконкому (вивчається на предмет доцільності та можливості прийняття).

Переконаний, що мені вдасться знайти небайдужих людей, які змусять владу прислухатися до думки громади і спільними зусиллями ми перетворимо виконком міської ради на орган місцевого самоврядування, який здатен вирішувати життєво важливі питання для нашого міста.

При цьому доцільність прийняття тих чи інших рішень буде визначатися не лише мером та його оточенням, а й простими мешканцями Житомира. Впевнений, що лише спільними зусиллями ми зможемо забезпечити урахування думки та дотримання прав та законних інтересів житомирян.

Крім того, пропоную читачам долучитися до обговорення деяких рішень, а також сподіваюся на ініціативу у тому числі і щодо розробки проектів рішень, які я зможу вносити від Вашого імені на засіданні виконкому.

Олексій Ясюнецький, блог на Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі