Події

В Житомирській області лісгосп перестарався: вирубав дерева у ботанічних заказниках

21 February 2012, 17:45

Державною екологічною інспекцією у Житомирській області здійснено комплексну планову перевірку ДП «Олевське лісове господарство».

Про це Житомир.info повідомили в прес-службі Державної екологічної інспекцієї у Житомирській області

Під час перевірки,  в ході обстеження території лісокомплексу ДП «Олевське лісове господарство» виявлено, що поблизу котельні лісокомплексу здійснюється розміщення та зберігання відходів деревообробки (тирса, деревина пиляна, стругана, кора деревини) на 5 (п’ятьох) відкритих земельних ділянках загальною площею 14006 м2, що призвело до  засмічення даних земельних ділянок.

Враховуючи вище викладене, після отримання необхідної інформації  від управління Держкомзему у Олевському районі Житомирської області, буде проведено розрахунок розміру шкоди заподіяної внаслідок засмічення вищевказаних земельних ділянок.

В ході перевірки також виявлено, що  на території Журжевицької сільської ради Олевського району в Руднянському лісництві проведено санітарне рубання суцільне на площі 1,1 га в ботанічному заказнику місцевого значення «Густі острови», на площі 1,4 га в ботанічному заказнику місцевого значення «Діброва», санітарне рубання вибіркове на площі 6,1 га в ботанічному заказнику місцевого значення «Діброва». В Журжевицькому лісництві на площі 33,6 га проведено санітарне рубання вибіркове в лісовому заказнику місцевого значення «Микитче» без дозволу місцевої ради, що є порушенням ст. 9-1 Закону України «Про природно-заповідний фонд України».   

Інспекторами виявлено ще ряд порушень, а саме лісозаготівля проводиться за межами виділених лісових ділянок для спеціального використання лісових ресурсів; пошкоджуються дерева не зазначені в матеріалах відводу; не дотримується відстань  (подвійна ширина лісосіки) між лісосіками одного року в одному або суміжних кварталах; порушуються вимоги щодо режиму заказників; спалювання порубкових решток проводиться на сусідніх лісових виділах; зона санітарної охорони свердловин утримуються в неналежному стані – не виділені та не огороджені;  не проведено відмежування лісосік шляхом встановлення лісогосподарських стовпів.

Шкода заподіяна лісу внаслідок незаконних порубок та пошкодження дерев становить 756451,48 грн. Матеріали перевірки передані до прокуратури Житомирської області та до Житомирської міжрайонної природоохоронної прокуратури для прокурорського реагування та притягнення винних осіб до відповідальності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі