Події

В Житомирській області 8-місячна дівчинка померла в лікарні, не дочекавшись допомоги

22 February 2012, 17:42

8-місячна Даринка з Житомирщини померла на руках у матері просто в лікарні. На огляд ескулапа родина чекала 9 годин. Той усе обіцяв, що от-от приділить їм увагу. Дівчинка не дочекалася, - повідомляють журналісти програми «Вікна» на телеканалі СТБ.

У неділю вранці в Даринки підскочила температура й почалася блювота. Її одразу оглянула сільська медсестра. Проте, коли за годину гарячка не минулася, медичка терміново відрядила дитину до міської лікарні.

«Вона плакала сильно і велике тім’ячко було напружене. Кажу, поїдьте, хай зроблять аналізи, може рентген, може не прослуховується запалення», - розказує Ірина Вигівська, медична сестра загальної практики сімейної медицини с. Горщики

Батьки одразу ж сіли у власне авто й поїхали до лікарні.

«До нас медсестра прийшла, спитала, що там. Ми пояснили ситуацію, сказала, зачекайте. Чекали години півтори, підійшла знов сказала: чекайте ще, зараз уже лікар буде», - скаржиться Володимир Ільїнський, батько загиблої дитини.

Лише надвечір, зі слів батьків, коли дитині стало геть кепсько, їй зробили аналіз крові й поклали до реанімації. За кілька годин там у Даринки зупинилося серце. У смерті дитини батьки звинувачують педіатра Коростенської міської лікарні. 

«Нам казали взагалі три діагнози, лікували одне, лікарі сказали друге, а виявилось взагалі третє. І коли я спитав у патологоанатома, чи це можливо було вилікувати, він сказав: якби у вас аналізи взяли вчасно... У нас аналізів не брали. Ми приїхали туди ще до обіду, а аналіз перший взяли в пів сьомого. Тільки крові. І терміново зробили. Без чогось 9-ть ми знали результати. І через хвилин 20 ми понесли дочку в реанімацію», - розказує Володимир Ільїнський, батько загиблої дитини.

Сам лікар зустрівся з журналістами «Вiкон» на робочому місці. Каже, йому прикро. Втім, він робив усе за інструкцією.

«Такий моментальний перебіг хвороби – це перший в моїй практиці. Аналізи були призначені, я черговий ургентний лікар, оцінив стан на той момент, доповів ситуацію черговому й далі мене викликали. О 9-й годині вечора вже були й аналізи готові», - розповідає Ремус Кордунян, педіатр Коростенської міської лікарні.

У керівництва лікарні версія трохи інша, але за нею лікарі теж доклали всіх зусиль. Михайло Кушимов захищає підлеглого, бо той лікар-педіатр вищої категорії. І раніше до нього претензій не було.

«Дитина поступила в 12:30, а перевелася в реанімацію біля 6-ї години, поки бралися аналізи в той же день у нас поступило 8 таких дітей. З такою ж хворобою. Лікар – це є педіатр, лікар вищої категорії... Це гостре протікання хвороби – енцефаломенінгіт – і часто завершується смертельними випадками», - зазначає Михайло Кушимов, заступник головного лікаря з лікувальної роботи.

Батьки Даринки пішли шукати правди до місцевих прокурорів. Але їх там «відфутболили». Юристи не беруться оцінити цієї історії. Кажуть, має бути порушена карна справа, а слідство все з\'ясувати. Єдине – дають поради батькам, які можуть потрапити в подібну ситуацію.

«Не везіть дитину самостійно, оскільки в «швидкій» їй вже можуть допомогти. В лікарні вимагайте належної уваги. Якщо її не надають – звертайтесь до головного лікаря, начмеду. І пам’ятайте, від того, як оперативно ви будете діяти, залежить життя вашої дитини», - радить юрист Тетяна Ліфер.

Володимир та Марина, батьки померлої дитини, нині не уявляють як житимуть без свого маленького «дарунка». Вони вимагають покарати лікаря, який вчасно не допоміг врятувати життя донечки.

Житомир.info за матеріалами програми «Вікна» телеканалу СТБ.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі