Події

Екологічна катастрофа на річці Уж в Житомирській області. Забруднена вода попаде в Дніпро

6 March 2012, 16:27

Береги річки Уж, що на Коростенщині, вкрилися мертвою рибою. Вода піниться і тхне хімією. В управлінні рибохорони заявили, що ситуація катастрофічна, адже за місяць риба мала б нереститися, натомість, гине з ікрою. Найстрашніше, що забруднена вода вже потрапила в річку Прип’ять, а за кілька днів дістанеться і Дніпра. Хто влаштував рибі мор – з’ясовували журналісти ТСН.

Місцевий рибалка Володимир каже, що мертву рибу почало прибивати до берега ще три дні тому, а та, що потрапляє на гачок, квола і хвороблива та з неприємним запахом. Таким самим хімічним запахом віддає і від самої річки. Вода вкрита білою піною.

Люди певні, що річку забруднили місцеві підприємства. На місці нині працює комісія. Представники рибохорони на 250 метрах нарахували до 1.5 тисячі мертвих особин.

«Тут на квадратний метр до 100 голів загиблої риби, напівживої риби, навіть стійкі до забруднення жаби мертві. Відбулась екологічна катастрофа», - констатував фахівець відділу іхтіології Державного управління рибохорони Сергій Прокопенко.

Збитки від цієї катастрофи, кажуть у рибохороні, перевищують 3 млн. грн., а наслідки уже через кілька днів відчує і фауна Дніпра.

Що стало причиною забруднення води і чому загинула риба, має з’ясувати комісія. Результати проб води, взяті екологами, стануть відомі лише за тиждень.
 

    
   З метою встановлення причини загибелі риби в річці Уж прокуратурою Житомирської області дано доручення відповідним контролюючим органам провести перевірку, - повідомляють у прес-службі прокуратури в Житомирській області.

Державною екологічною інспекцією у Житомирській області буде ретельно вивчено стан води у річці, відібрано усі необхідні зразки для проведення лабораторних досліджень та встановлення причини, що призвела до мору риби.

Фахівці Головного державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Житомирській області мають встановити масштаби втрат та підрахувати завдані збитки.

За результатами перевірки буде прийнято відповідне рішення.

Житомир.info за матеріалами ТСН

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі