Суспільство

Житомирські лісівники відновлять пам’ятник останньому зубру, щоб заманити в область «зелених» туристів

13 March 2012, 16:00

В Житомирській області є значний потенціал для розвитку зеленого туризму. На території області є не лише історичні пам\'ятки, а й цікаві пам\'ятки природи.

Однією з них є пам’ятник останньому зубру, який знаходиться в лісі Новоград-Волинського лісгоспу. До сьогодні пам’ятник не зберігся, але його почали відновлювати, - повідомили  Житомир.info в Житомирському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«Колись цими лісами володів граф Потоцький. Весь масив був огороджений жердками, а в ньому крім звичних для нашого краю тварин, водилися ще й лані, фазани і зубри. Неподалік села Калинівка  в урочищі Кам\'яна гірка розміщувалася мисливська база. Туди приїздили на полювання навіть австрійці, німці та американці. У вересні 1908 року від пострілу мисливця-іноземця загинув останній зубр», - розповів мисливствознавець Володимир Демчук.

Через кілька років сім\'я Потоцьких на тому місці встановила пам’ятник  зубру. До кам’яної брили було прикріплено голову зубра, вилиту з бронзи. Всередині голови містилася мембрана, яка вдень нагрівалася на сонці, а ввечері, коли температура повітря спадала, вона видавала звук – імітацію ревіння зубра.

За часів радянської влади пам’ятник  почав руйнуватися, звалилася бронзова голова зубра. Говорять, що знайшла її жителька одного з навколишніх сіл і забрала її з собою, але потім викинула знахідку в болото.

Пізніше керівник одного з навколишніх колгоспів, шукаючи скарби Потоцьких, наказав розвалити і кам\'яні брили пам’ятника.

Зараз лісівники Житомирської області відновлюють пам’ятник. Незабаром з\'явиться і голова зубра. Її виготовить з дерева місцевий різьбяр

  Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі