Суспільство

Житомирські націоналісти просять владу назвати вулицю ім\'ям Миколи Сціборського та присвоїти йому звання почесного громадянина міста

20 March 2012, 15:44

В середу, 28 березня, виповнюється 114 років від народження видатного житомирянина, діяча національного-визвольного руху, одного з співорганізаторів Організації Українських Націоналістів (ОУН), очільника Лєгії Українських Націоналістів (ЛУН), організатора та учасника Похідних Груп ОУН 1941-го року, полковника Армії УНР Миколи Сціборського, - йдеться у повідомленні прес-служби Житомирської обласної організації ВО «Свобода».

Ім\'я Миколи Сціборського нерозривно пов\'язане з Житомиром. Тут народився, тут загинув і тут похований відомий у всьому світі державний і військовий діч, один із ідеологів боротьби за незалежність України.

Для вшанування пам’яти видатного земляка Житомирська міська організація ВО "Свобода"  звернулась до міського голови Житомира з проханням перенайменувати вулицю, яка ще досі носить ім’я більшовицького діяча Йони Якіра, що підписував наказ про розстріл військовополонених в Базарі, у вулицю Миколи Сціборського.

Крім того, «Свобода» вкотре просить дозволити впорядкувати могили Миколи Сціборського та Омеляна Сеника, що знаходяться на подвір’ї Преображенського Собору. До речі, цей Собор, закритий та пограбований більшовиками, відновив свою дяільність у 1941 році саме завдяки Сціборському, Сенику, Ольжичу та іншим націоналістам.

Націоналісти мотивують свої вимоги виконанням Указу Президента України №75/2010 «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті», який передбачає "уживати в установленому порядку заходів щодо гідного вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті, в тому числі з активізації патріотичного виховання молоді та просвітницької роботи, найменування у населених пунктах вулиць, площ, бульварів, парків та скверів, навчальних закладів та закладів культури на честь визначних учасників боротьби за незалежність України у XX столітті та подій, пов\'язаних з українським визвольним рухом XX століття.»

Крім того, Житомирська обласна організація ВО «Свобода» має намір звернутись до керівництва міста з вимогою про присвоєння Миколі Сціборському звання «Почесний громадянин міста Житомир» (посмертно).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі