Суспільство

Прийміть свою дитину такою, якою вона є, - радять у житомирському центрі «Дотик»

3 April 2012, 09:05

Дитячий або ранній аутизм останнім часом розглядається як одна з основних проблем розвитку майже 5% дітей. І якщо в минулому сторіччі такий діагноз ставився досить рідко, то на сьогодні один із 150 дітей виявляється за бортом соціального контакту. В той же час, вчасне встановлення правильного діагнозу при цьому недузі дає дуже обнадійливі перспективи щодо подальшої соціалізації таких дітей.

Чайковський, Ейнштейн, Біл Гейтс та Стівен Спілберг мали такі самі проблеми в дитинстві, що і діти , з якими зараз займаються в Житомирському Центрі соціально-психологічної підтримки та адаптації «Дотик». За їхнє щасливе майбутнє з ними разом боролись їхні матері.

«Саме мама є для дитини своєрідною «батарейкою»,- розповідає психолог Катерина Куницька, голова ГО «Дотик». Хоча необхідна підтримка всієї родини для того, щоб подолати негативні наслідки хвороби, все ж таки головна відповідальність лежить на матусиних плечах. Тому психологічну допомогу тут надають також мамам малят, адже часто-густо навіть близькі родичі залишаються осторонь спільної  проблеми.

Що ж має насторожити батьків дітей, яким в подальшому можуть поставити діагноз «аутизм»? Особливості розвитку такої дитини можна помітити в перші 30 місяців життя: неспроможність витримати зоровий контакт, ухиляння від спілкування, обіймів та дотиків, біг навшпиньках , своєрідні рухи пальчиками навколо очей тощо. В майбутньому це може стати тим самим бар’єром, що відділятиме її від суспільства.

Розуміючи це, Катерина Куницька та корекційний педагог Центру Жанна Зарічна, роблять все можливе та неможливе для того, щоб вчасно допомогти та попередити неминучу життєву драму. Адже навіть здібності та таланти аутистів без нашого втручання не будуть корисними ні йому ні суспільству.

В Житомирі Центр існує 3 місяці. Найголовніша його цінність полягає в наданні комплексної допомоги: психолога, масажиста, логопеда, дефектолога. А з вересня планується запрошувати на семінари спеціалістів і з інших міст. Дуже корисний досвід надали львівський та київський центри реабілітації.

Для впровадження в життя всіх планів центру «Дотик» потрібні сили та гроші. Поки що установа працює завдяки діяльності її голови як бізнес-тренера. Катерина Куницька пропонує навіть проведення безкоштовних тренінгів на теми: «Мотивація персоналу», «Комунікаційні зв’язки» тощо для організацій, що здатні допомогти Центру розвитку та адаптації «Дотик».

«Прийміть свою дитину такою, якою вона є» - ось найкраща настанова для батьків дітей-аутистів. «З часом, це рішення перегорне ваш світ», - каже Жанна Зарічна. Вона знає про що каже, адже її син Іван також страждає на цей недуг.

З запитань консультації, допомоги та підтримки звертайтесь за адресою: м.Житомир. вул.Перемоги, 13, офіс 1, тел.: 093-636-81-14.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі