Політика

Голова Житомирської обласної ради Ірина Синявська написала листа губернатору Юрію Забелі

19 December 2007, 16:29

Голові

Житомирської обласної державної адміністрації

Забелі Ю.В.

Шановний Юрію Володимировичу!

Дане звернення викликане кризовою ситуацією, що склалася в Житомирській обласній раді і призвела до порушень інтересів населення області та зупинення соціально-економічного розвитку регіону.

До Житомирської обласної ради V скликання, сформованої за результатами виборів 2006 року, обрано 95 депутатів, які об’єдналися на основі партійного членства у семи депутатських фракціях: БЮТ – 27 депутатів, Наша Україна – 18, Партія регіонів – 17, Народна партія – 14, СПУ – 9, ХДС – 5, КПУ – 5. Обласна рада сформувала усі керівні органи, утворила дев’ять постійних комісій та розпочала, на мою думку, злагоджену і продуктивну роботу.

На сьогоднішній день робота представницького органу Житомирщини опинилася під загрозою, оскільки втручання окремих керівників політичних партій, за виборчим списком яких обрані депутати ради, та нав’язування беззаперечних вказівок депутатам і керівництву ради дестабілізувало роботу обласної ради та її органів.

Застосування імперативного мандату до депутатів обласної ради, які мали власну думку, а не нав’язану партійним керівництвом, з питань подальшого розвитку регіону, призвело до безкінечних судових процесів, результати яких подекуди є суперечливими. На пленарному засіданні дванадцятої сесії Житомирської обласної ради 15 листопада 2007 рок, було доведено до відома депутатів дві ухвали різних судів про забезпечення позову: одна забороняла 9 депутатам брати участь у роботі сесії, а інша зобов’язувала забезпечити участь тих самих депутатів у пленарному засіданні. З огляду на дані судові заборони, у роботі сесії було оголошено перерву, яка триває до сьогоднішнього дня.

Слід констатувати також, що нормою в Житомирській обласній раді, на жаль, є зрив засідань постійних комісій обласної ради. Неявка депутатів фракцій БЮТ і НУ має системний характер, через відсутність кворуму не відбулося понад 10 засідань постійних комісій обласної ради. Неучасть депутатів двох політичних сил у роботі ради спотворює вибір населення Житомирщини та унеможливлює нормальне функціонування  представницького органу.

Кричущими є факти прийняття керівними органами політичних партій рішень за межами своєї компетенції та поширення ними інформації, яка підриває авторитет обласної ради та її керівництва. У липні 2007 року головою ради регіональної організації НСНУ Жебрівським П.І. було поширено інформацію про втрату мною повноважень голови ради, що свідчить про намагання в неконституційний спосіб узурпувати владу представниками політичних партій. Незаконність дій Жебрівського П.І. щодо поширення даної інформації доведено у судовому порядку, але негативні наслідки цього продовжують впливати на роботу обласної ради.

Особливо небезпечними стали спроби керівників обласних партійних організацій впливати, використовуючи депутатський корпус, на кадрові призначення до органів виконавчої влади області. Пряма залежність явки депутатів на пленарні засідання та комісії обласної ради, від реагування на кадрові пропозиції місцевих партійних лідерів, є спробою шантажу керівництва обласної державної адміністрації.

Інтереси територіальних громад Житомирської області стали заручниками політичних війн керівників обласних партійних організацій. Свідченням цього є те, що понад 3 млн. гривень не  перерозподілені і знаходяться на рахунках Державного казначейства, відповідно не направлені на фінансування соціальних потреб та  бюджетних установ.

Питання управління комунальною власністю практично не вирішуються, що веде до прямих втрат обласного бюджету. Від несвоєчасного прийняття рішень обласної ради про переукладання договорів оренди втрати обласного бюджету та балансоутримувачів становлять більше 145 тис. грн. Тривалий час невирішеним залишається питання передачі на баланс комунального підприємства по експлуатації адмінбудинків Житомирської обласної ради їдальні облвійськкомату. Відкладення розгляду цього питання призвело до втрат коштів через ненадходження орендної плати лише за листопад – грудень 2007 року у сумі понад 30 000 грн.

У зв’язку з неявкою депутатів, не проводяться засідання робочої групи обласної ради з питань оренди майна, що, відповідно, також призводить до недоотримання коштів за оренду майна балансоутримувачами та обласним бюджетом.

Через деструктивні дії керівників політичних організацій блокується прийняття життєво важливих рішень соціально-економічного характеру. Зокрема, щодо виділення коштів Житомирській дитячо-юнацькій спортивній школі з боротьби на ремонт систем водо- та теплопостачання, передачі на баланс Обласного центру медико-соціальної експертизи автомобіля, передачі приміщення на баланс Житомирського обласного літературного музею, інші.

Неприйняття рішення про перепрофілювання в установи геріатричного типу Бердичівського, Житомирського будинків–інтернатів для громадян похилого віку, Володарсько-Волинського пансіонату для ветеранів війни та праці, у яких перебуває 560 громадян похилого віку та інвалідів, унеможливлює своєчасну реорганізацію цих закладів з метою поліпшення умов перебування соціально незахищених верств населення області і, відповідно планування фінансування їх на наступний рік.

Незадовільно вирішуються обласною радою питання регулювання земельних та гірничих відносин. На даний час до обласної ради на погодження подано 52 проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок, у тому числі: під будівництво автозаправних станцій – 16, кар’єрів з видобування природних облицювальних гранітів та виробництва будівельного щебеню – 19, цехів переробки природних облицювальних гранітів, деревини, виробництва будівельних матеріалів – 7, очисних споруд – 1 та інші. Окремі проекти чекають черги до розгляду більше 6 місяців. Підприємства та підприємці, не маючи права на користування земельними ділянками, не можуть здійснювати виробничої та підприємницької діяльності. Не мають змоги створювати робочі місця, сплачувати орендну плату за землю тощо.

Крім того, до розгляду в обласну раду подано 35 клопотань підприємств та організацій із проханням погодити отримання спеціальних дозволів на користування надрами, у тому числі для пошуків бурштину, ільменітів, природних гранітів та для видобування пегматитів, каолінів, блочних облицювальних гранітів.

Нерозглянутими залишаються 7 клопотань підприємств про надання гірничих відводів на родовища гранітів для виробництва будівельного щебеню та бутового каменю.

Наведені вище факти свідчать про неналежне здійснення обласною радою своїх повноважень та функцій, що є підставою для застосування передбаченої законодавством України конституційно - правової відповідальності у формі дострокового припинення повноважень ради.

Намагання стабілізувати ситуацію шляхом політичних консультацій не приносять позитивного результату. Депутати, що бажають брати участь у роботі представницького органу, зазнають переслідувань.

З метою захисту спільних інтересів територіальних громад Житомирської області та керуючись частинами 2, 4 ст.78 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, прошу Вас порушити перед Верховною Радою України питання про призначення позачергових виборів Житомирської обласної ради.

 

З повагою

Голова обласної ради                                                                         Ірина Синявська

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі