Місто

У Житомирі перед Пасхою інспектори почали перевіряти церкви

5 April 2012, 11:43

Свято Пасхи традиційно пов’язане не тільки з посвяченням пасхальних страв, а й з масовим використанням відритого вогню, зокрема свічок та лампадок, адже Пасхальний вогонь відіграє велику роль в богослужінні.

З метою здійснення контролю за дотриманням правил пожежної безпеки, починаючи з другої декади березня, працівники Житомирського міського відділу управління Державної інспекції техногенної безпеки у Житомирській області проводять перевірки церков, у яких будуть проводитися нічні служби.

«На території Житомира розташовано 7 церков. Сотні людей будуть йти до церкви, щоб запалити свічку та освятити пасхальні символи. І основне наше завдання – здійснювати контроль за протипожежним станом даних об’єктів. З метою недопущення виникнення пожеж, працівники Держтехногенбезпеки приділяють велику увагу проведенню роз’яснювальної роботи серед настоятелів та прихожан. Аби не допустити нещасних випадків під час свят, з настоятелями культових установ, старостами та робітниками проводяться бесіди та інструктажі, а прихожанам роз’яснюють правила пожежної безпеки», - розповів Житомир.info старший інспектор міського відділу управління Держтехногенбезпеки у Житомирській області Євген Кравченко.

Під час перевірок інспектори в першу чергу, звертають увагу на наявність первинних засобів пожежогасіння, евакуаційні виходи та слідкують щоб електромережа знаходилась у справному стані. В більшості випадків характерними порушеннями є відсутність автоматичної пожежної сигналізації та відсутність вогнезахисної обробки будівельних дерев’яних конструкцій. За результатами перевірок до місцевих органів виконавчої влади, до органів місцевого самоврядування та керівникам релігійних конфесій направляються інформації щодо протипожежного стану об’єктів.

В першу чергу настоятелям церков слід пам’ятати:

молитовні зали культових споруд повинні бути обладнані вогнегасниками;

підсвічники та інші пристрої, у яких використовується відкритий вогонь, необхідно встановлювати на негорючу поверхню, яка виступає за їх габарити не менше ніж на 0,5 м.

приміщення культових споруд повинні своєчасно очищатися від горючого сміття і постійно утримуватися в чистоті.

Прихожани повинні чітко уявляти, які можуть бути наслідки від необережного поводження з вогнем. Тримаючи свічку в руках, необхідно слідкувати за тим, щоб вогонь не потрапив на власні або чужі речі, які можуть миттєво спалахнути. Після служби більшість людей несуть лампадки та запалені свічки додому. Залишені без нагляду церковні атрибути – є однією з найпоширеніших причин виникнення пожеж під час святкування Великодня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі