Суспільство

У Житомирській області земляки народного депутата Рудченка не хочуть бути сусідами титанового кар’єру

29 April 2012, 12:16

Депутати селищної та районної ради Малинського району Житомирської області дали «добро» Дочірньому підприємству Національної акціонерної компанії «Надра України» «Житомирбуррозвідка» на розробку необхідної документації та здобуття ліцензії для видобутку в майбутньому ільменітової (титанової) руди на площі в 318 гектарів. А думку людей не спитали…

Резонансна новина про те, що депутати Чоповицької селищної ради Малинського району своїм рішенням на позачерговій сесії 25 квітня 2012 року та депутати Малинської районної ради на 12 позачерговій сесії райради шостого скликання 27 квітня дали свою згоду на отримання спеціального дозволу на користування надрами на території в 300 гектарів підприємства «Житомирбуррозвідка» отримала неоднозначну реакцію у жителів селища Чоповичі та громади району.

Як стало відомо Житомир.info, на позачергову сесію Чоповицької селищної ради із 20 обраних депутатів «позвозили» 14. З них свою згоду на здобуття ліцензії для користування надрами і виготовлення необхідної документації дали лиш восьмеро. Четверо народних обранців були проти, двоє – утрималось.

На сесію районної ради до райдержадміністрації прибуло 34 депутати із 54. 27 із них проголосували позитивно. Але думки з цього приводу різко розділились і в жителів селища і в окремих депутатів райради.      

«Своїм рішенням депутати селищної ради надали лише дозвіл на розробку проекту для користування надрами на площі в 318 гектарів на території нашої територіальної громади. Коли буде виготовлена необхідна документація, проект, тоді й відбудуться громадські слухання з цього питання, як цього вимагає чинне законодавство. Подібне рішення прийняли й депутати Меленівської сільської ради сусіднього Коростенського району, згідно з яким дали дозвіл на користування надрами на площі 1100 гектарів», - прокоментував ситуацію Чоповицький селищний голова Анатолій Іваненко.

26 квітня біля 150 чоповичан зібралися на центральній Базарній площі селища, щоб висловити своє незадоволення рішенням депутатів селищної ради.

«Нас обурило те, що без нашого відома, наші землі, де ми народилися і живемо, живуть і поховані наші рідні і близькі, випасаємо свою худобу, відпочиваємо на лоні мальовничої природи поблизу річок Тростяниці та Ірші, згідно з рішенням народних обранців віддані під розробку кар’єру, де видобуватимуть титанову руду. Ми ж розуміємо, що майбутній запуск підприємства із видобутку руди на тисячу робочих місць негативно вплине на самопочуття дорослих і дітей, які і так проживають на забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи територіях. Не зважаючи на запевнення спеціалістів про облаштування кар’єру необхідними захисними надсучасними технологіями, він завдасть шкоди урочищу Кип’яче, яке давно вже стало місцем відпочинку, духовного очищення, паломництва, цілющих джерел для багатьох вірян із усіх куточків України та з-за кордону», - сказала одна з місцевих мешканок.

Чи дозволять жителі Чопович видобувати на своїх святих місцях титанову руду невдовзі дізнаємося. До речі, у селі Чоповичі Малинського району народився народний депутат України Микола Рудченко, якого називають серед кандидатів по Малинському мажоритарному округу на цьогорічних виборах до Верховної Ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі