Культура

У Києві житомирянам вручали літературно-мистецьку премію імені Івана Огієнка

14 May 2012, 08:26

У Києві, у Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» відбулося вручення літературно-мистецької премії ім. І. Огієнка, якою вже 17 років відзначаються ті, хто продовжує справу великого мислителя і патріота.

«Заслуги Івана Огієнка настільки великі і неосяжні, що ми поки що не усвідомлюємо величі цієї людини», - наголосив голова комітету з присудження премії ім. І. Огієнка, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Павло Мовчан. Він вручив премію у галузі літератури поету, прозаїку, правозахиснику Михтодю Волинцю (смт Ворзель Київської області) та поету і перекладачу з м. Білої Церкви Віктору Грабовському.

«Я належу до тих, хто лише пізнає його і відкриває надзвичайну багатогранність цієї особистості. Надзвичайно пишаюся тим, що Іван Огієнко народився на Житомирщині і цим прославив її на весь світ. Відчуваю велике щастя, що ми маємо можливість славити його ім’я, вручаючи премію людям, що присвятили себе служінню Україні, українському слову», сказав губернатор Житомирської області Сергій Рижук. Він вручив премію ім. І. Огієнка в галузі освіти директору Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. І. Огієнка, заслуженому працівнику культури України Миколі Покропивному.

Серед когорти огієнківців, що вивчають його творчість, дослідженню спадщини великого українця присвятив своє життя доктор філологічних наук, професор Микола Тимошик, який є першим лауреатом огієнківської премії, започаткованої у 1995 році. Саме йому вклонився, виступаючи на церемонії нагородження, голова Брусилівської райдержадміністрації Василь Шпакович. Він назвав Брусилів одним із святих місць, до яких будуть їхати українці з усього світу і вклонятися генію Огієнка.

У галузі громадської, політичної та духовної діяльності премію ім. І. Огієнка було вручено журналісту, голові Житомирського обласного відділення товариства «Просвіта» Святославу Васильчуку. «Ім’я Івана Огієнка зобов’язує до чесних поривів у боротьбі за українство. Це честь і слава нації. Бути лауреатом премії означає для мене втілювати в життя ті заповіді, що сповідував Огієнко, у служінні рідному народу, культурі, мові, рідній церкві», - наголосив лауреат.

У галузі науки премію отримав старший викладач кафедри редагування та основ журналістики Житомирського державного університету ім. І. Франка Сергій Стельникович.

В урочистостях з нагоди вручення премії взяв участь патріарх Української православної церкви Київського Патріархату Філарет. Вручаючи премію ім. І. Огієнка заслуженому журналісту України, автору праць з історії релігії Юрію Дорошенку, він наголосив: «Зараз український народ проходить випробування, чи достойний він мати свободу, незалежність. Митрополит Іларіон глибоко розумів, що без незалежної церкви не може бути побудована жодна країна. Де б він не жив, чим би не займався, його метою завжди була вільна Україна, українська держава, єдина українська церква».

Урочистості продовжили творчі виступи лауреатів премії різних років, студентів Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. І. Огієнка, вихованців школи хореографічного мистецтва «Сонечко».

Фото Катерини Тарановської

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі