Суспільство

В райцентрі Житомирської області побудували туалет для інвалідів-візочників

24 May 2012, 14:53

Моніторинг щодо доступності провела в Овручі Неля Ковалюк - депутат Житомирської міської ради від «Фронту Змін, голова Житомирської обласної громадської організації людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я.». Позитивним моніторингова група виявила наявність пандусів та пониження бордюрів в місті, а негативним – невідповідність пандусів в адмінприміщенях нормам ДБН та відсутність авто з підйомником.

«У супроводі голови Комітету Доступності Овруцької райдержадміністрації, заступника голови РДА нами був проведений моніторинг 12 об’єктів міста Овруча. Це будинок культури, будівлі райдержадміністрації та міської ради, приміщення поліклініки та територіального центру, аптеки, магазини, автовокзал та залізничний вокзал», - розповідає Неля Ковалюк.

«Найбільше, що нас вразило, це присутність пониження бордюрів в центрі міста. Де краще, інде гірше, але воно є, хоча з місцевою владою тут не працюють представники громадських організацій інвалідів міста», - ділиться враженнями депутат Житомирської міськради.

В ході моніторингу – експертом по доступності В.Башинським були надані місцевій владі  практичні рекомендації щодо виправлення помилок у побудові пандусів у середині приміщення райдержадміністрації і міської ради.

«На залізничному вокзалі ми були здивовані щойно збудованим доступним спеціалізованим туалетом для інвалідів–візочників, це прогрес для нашої області. Для нас цікавим було відвідання новозбудованого торгівельного центру, а саме - наявність різновидної плитки: комбінація гладкої та шершавої поверхонь на пандусі і сходах магазину, як того потребують будівельні норми. Це ми побачили в області вперше», - констатує позитивні зрушення Неля Ковалюк.

За її словами, представники місцевої влади уважно оглянули автомобіль з підйомником, на якому приїхали члени моніторингової групи.

«Раніше представники місцевої влади не уявляли, як має виглядати автомобіль з підйомником, про придбання якого вже йшлося на засіданнях райдержадміністрації. За нашими спостереженнями, робота в місті велась не перший рік, а планово виконувалась роками, а не в ніч перед приїздом групи з моніторингу. Важливо те, що керівники сприймали наше навчання і нотували всі наші зауваження в конструктиві, без обурення. По кожному з об’єктів, що моніторились, ми надали практичні рекомендації, своє бачення, щодо усунення помилок відповідно до ДБН. Й сподіваємось на скору появу в місті автомобілю з підйомником для людей, що пересуваються на візках», - підсумувала результати візиту до Овруча Неля Ковалюк.

Прес-служба Житомирської організації партії "Фронт Змін"

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі