Місто

В Житомирі розробникам проекту місцевої ініціативи пропонували послуги професійних демонстрантів

30 May 2012, 17:49

30 травня в Житомирському прес-клубі відбулася прес-конференція Ініціативної Ради Житомира.

Член виконкому Житомирської міської ради Олексій Ясюнецький та депутат міської ради Олег Горай презентували проект щодо реалізації громадянами права на місцеві ініціативи.

«Статтею 9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що кожен член територіальної громади має право ініціювати розгляд у раді будь-якого питання, віднесеного до її відання. Орган місцевого самоврядування своїм рішення затверджує відповідний порядок (положення), який регулює внесення місцевої ініціативи. На даний час у Житомирі відсутній нормативний акт, який регулює правовідносини щодо внесення місцевої ініціативи», - повідомив Олексій Ясюнецький і додав, що місцева ініціатива не вигідна владі, тому що створює альтернативний центр розробки рішень органів місцевого самоврядування.

Він повідомив, що порядок внесення місцевої ініціативи діє у міських радах м.Коростень (Житомирська область) та м.Стрий (Львівська область).

Депутат Олег Горай зазначив, що місцева ініціатива, внесена на розгляд ради у встановленому порядку, підлягає обов’язковому розгляду на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи.

«Кожен може ознайомитись з проектами рішень на сайті міської ради перед їх розглядом і, якщо громаду щось не влаштовує, можна за допомогою даного порядку підготувати свій, альтернативний проект рішення і подати його на розгляд сесії. Такий проект можуть писати і депутати, сьогодні в міській раді 30 мажоритарщиків, але, на жаль, з різних об’єктивних і суб’єктивних причин не кожен з них може зустрітися зі своїми виборцями, почути їх і підготувати певний проект рішення», - зазначив Олег Горай.

На презентації було зазначено, що проект є аполітичним, але до його реалізації можуть долучатися громадські організації і об’єднання громадян. Впродовж червня триватиме обговорення проекту на сайті Ініціативної Ради Житомира і за допомогою «гарячої лінії», пропозиції будуть узагальнюватись. Після цього депутат Олег Горай зобов’язався внести на розгляд міської ради проект порядку внесення місцевої ініціативи з урахуванням пропозицій житомирян.

Присутній на прес-конференції заступник голови громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Володимир Піньковський запропонував співпрацю в напрямку розбудови громадянського суспільства, одним з кроків до якого є запропонований порядок внесення місцевої ініціативи.

«На жаль, виконком приймає рішення для себе, рада  теж щось приймає, і вони, як мовиться, варяться у своєму соку. А хотілося, щоб прийняття рішень вийшло за межі (міськвиконкому) і набуло сили з боку громадськості, житомирян. Я всіляко вітаю цю ініціативу і ми разом з громадськими організаціями готові до неї долучитися. Гарна ініціатива і хочеться, щоб вона набула продовження в певних діях і кроках», - наголосив Піньковський.

Всі небайдужі можуть долучитися до обговорення проекту на сайті Місцева ініціатива.

До речі, один з присутніх на прес-конференції пропонував підтримку «професійних демонстрантів» з оплатою 50-100 грн. кожному.

«А професійні маленькі групи демонстрантів вас цікавлять? Я серьозно. Якщо вас не чують, то можна зібрати професійних людей, які по 50-100 грн. будуть стояти з плакатами і будь-яке питання буде вирішено», - пропонував чоловік у футболці з написом RUSSIA.

Горай і Ясюнецький відмовились від такої пропозиції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі