Події

У Житомирі дружина загиблого електрика звинувачує посадовців, які порушили правила охорони праці

8 June 2012, 17:57

 

У Житомирі загинув електрик, як запевнило його керівництво, через недотримання правил техніки безпеки та власну необережність. Але дружина чоловіка, яка теж працює у тій же організації, виклала свою версію. Якщо її вдасться довести, винними будуть посадові особи, бо не забезпечили людині належні умови праці, - розповідають «Надзвичайні новини».

Чоловікові Людмили було 50 років. Він працював електриком в одному з домоуправлінь. Чоловік загинув на робочому місці, коли міняв запобіжник в електрощитовій гуртожитку. Людину вбило струмом у 1000 Вольт.

«Електрик, який займається обслуговування електрощитової будинку, попав під напругу і був смертельно травмований», - повідомив Ігор Шумелюк, заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду в Житомирській області.

Управління Держгірпромнагляду створило комісію і почало службову перевірку для того, щоб встановити, чому конкретно загинула людина і хто в цьому винен. Розслідування поки триває, але перші результати вже є.

«Загибель відбулася в результаті недотримання правил техбезпеки при експлуатації електроустановок. Перед тим, як приступати до роботи, він повинен був зняти напругу. Він цього не зробив», - зазначив Олександр Міроненко, головний держінспектор ТУ Держгірпромнагляду.

Рідні загиблого переконані, що чоловік не став би так ризикувати життям. У нього був 4-й кваліфікаційний розряд та 30 років стажу. Загиблий навіть учив сина своїй професії.

Дружина покійного працює в тому ж домоуправлінні і каже, що чоловік не отримував необхідних інструментів і не раз скаржився керівництву на поганий стан електрощитових. Комісія підтвердила, що інструменти та засоби індивідуального захисту електрика не відповідали нормам.

«Тут немає щипців для заміни запобіжника. Ні на інструментах, ні на килимках немає опробірування. На електрику були рукавиці 79 року виготовлення теж без відмітки опробірування. На ногах не було бот – були звичайні сандалі», - розказує Олександр Міроненко.

Головною причиною, чому електрик не відключив напругу при заміні запобіжника, рідні називають несправність рубильника. Чоловік просто фізично не міг його вимкнути. Чи так це – з’ясовуватиме комісія, яка також мусить встановити, скільки людей повинно працювати на такому об’єкті: один працівник чи двоє.

Тим часом за фактом смерті перевірку проводить і військова прокуратура, оскільки будинок домоуправління знаходиться у відомстві Міністерства оборони.

«Військовою прокуратурою Житомирського гарнізону проводиться перевірка по факту отримання смертельної травми електриком під час виконання своїх службових обов’язків. Після отримання відповідних висновків спеціальних комісій та акту судово-медичного дослідження нами буде прийняте відповідне рішення», - повідомив Олексій Рихлюк, помічник військового прокурора Житомирського гарнізону.

Від результатів перевірки прокуратури залежатиме й те, чи отримає сім’я загиблого грошову компенсацію. У самому домоуправлінні та в комунальному підприємстві офіційних коментарів не дають і у всьому звинувачують самого електрика.

За місяць в Житомирській області це вже другий смертельний випадок через ураження струмом на виробництві. Перший стався на гранітному кар’єрі. Там робітник загинув під час ремонту екскаватора. В обох випадках комісією встановлено порушення правил охорони праці посадовими особами.

Житомир.info за матеріалами «Надзвичайних новин»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі