Україна

У Києві знову роздають гречку. Вже з ініціативи Попова

20 June 2012, 10:48

 У столиці таки буде референдум, заявляють у Київські міській державній адміністрації. Там прозвітували про збір голосів киян на підтримку такого голосування. Натомість у Верховні Раді закликають правоохоронців вивчити джерела фінансування агітаційної кампанії, яка супроводжувала збір підписів за плебісцит. Також лунає думка, що Києву більше потрібні вибори міського голови, ніж опитування з приводу, як вважають в опозиції, надуманих запитань.

На думку представників низки громадських організацій, які провели у вівторок «Київське віче» біля Верховної Ради, Олександра Попова слід звільнити з посади голови КМДА. Саме на ньому лежить відповідальність за незаконні забудови та знищення зелених зон у столиці, кажуть організатори. Серед них був і депутат Київради, бютівець Олександр Бригинець.

«Наша мета – зробити все можливе для того, щоб кияни розуміли, що вони мають вирішувати, що і як має бути у Києві. Щоб такі віче, як це, стали формою волевиявлення киян», – зауважив Бригинець.

Тим часом, київська влада, відзвітувала, що зібрано 334 тисячі підписів на підтримку ініціативи Олександра Попова про проведення міського референдуму. Кияни тепер мають відповісти на три запитання: чи схвалюють вони надання адресної матеріальної допомоги пенсіонерам та надбавок працівникам бюджетної сфери столиці, чи схвалюють створення в Києві муніципальної міліції, та чи погоджуються вони з проектними рішеннями нового Генерального плану розвитку Києва.

Збирали підписи за проведення референдуму під усілякими приводами, розповіла Радіо Свобода киянка Ірина, яка також завізувала свою згоду на проведення плебісциту.

У цьому пайку були олія, гречка, шпроти, ще якісь консерви, цукор, рис.

«Збирають підписи ніби, щоб встановити поштові скриньки або оновити труби. В іншому кооперативі роздають пайки від Галини Гереги, щоб цих бабусь заманити. Вони розписалися ніби за пайки, а лише потім зрозуміли, що підписалися за референдум. У цьому пайку були олія, гречка, шпроти, ще якісь консерви, цукор, рис», – сказала Ірина.

Більша частина тих, хто підписався за ініціативу Олександра Попова – пенсіонери, яких привабила обіцянка збільшити грошову допомогу, повідомила Радіо Свобода, одна зі збирачів підписів.

Зі мною поки що розрахувалися частково. 140 гривень дали у підписаному конвертику.

«Адресна допомога – це те, з чим у першу чергу усі згодні, особливо пенсіонери. Але люди вже не дуже вірять. Я ледве зібрала два листочки з підписами, 40 підписів. Зі мною поки що розрахувалися частково. 140 гривень дали у підписаному конвертику. Ще сказали буде 140 гривень», – розповіла жінка.

З якої кишені вона отримала гроші? Спершу Олександр Попов заявляв, що ініціювали референдум самі кияни і влаштовують його власним коштом, але згодом у коментарі ТСН сказав, що «це місцевий референдум і це будуть кошти міста».

Томенко хоче перевірити, звідки у Попова гроші.

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко заявив у вівторок про готовність звернутися до правоохоронних органів, щоб з’ясувати джерела фінансування проведення в Києві референдуму.

Це дискредитація самої ідеї референдуму. Це використання адмінресурсу для підготовки до виборів, - Микола Томенко.

«Це дискредитація самої ідеї референдуму. Це використання адмінресурсу для підготовки до виборів. Але питання, коли ж будуть вибори? Якщо дата виборів не буде визначена, я так розумію, це не перший десяток мільйонів, який буде використовуватися до тих пір, аж поки Партія регіонів не зрозуміє, що вона може перемогти», – наголосив Томенко.

Утім, в Партії регіонів з цим питанням уже визначилися. Про це повідомив голова фракції цієї політичної сили Олександр Єфремов.

«Логічно було б призначити вибори міського голови та депутатського корпусу на літо наступного року. Ці вибори мають бути позачерговими. А за два роки увійти у чергові вибори, як в усій державі», – відзначив Єфремов.

Але на думку заступника голови Центральної виборчої комісії Андрія Магери, вибори мера Києва повинні відбутися цього року, а депутатів Київської міської ради – 2013. Він нагадує, що позачергові вибори й міського голови столиці, і депутатів Київради відбулися в 2008 році. Відповідно до чинних на той момент норм Конституції, міський керівник обирався на 4 роки, а депутати міської ради – на 5 років.

Також Андрій Магера заявив, що місцевий референдум у Києві може відбутися одночасно з парламентськими виборами 28 жовтня цього року

wallnews

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі