Суспільство

Лісівники з усієї України приїхали до Житомирської області, щоб перейняти досвід вирощування саджанців дерев

18 July 2012, 10:10

Перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Ярослав Макарчук провів на Житомирщині семінар-нараду головних лісничих обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Про це Житомир.info повідомили в прес-службі Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Лісівники з усієї України зібралися, щоб обговорити питання застосування новітніх методів вирощування саджанців та догляду за ними.

Володимир Ткачук, начальник Житомирського управління лісового та мисливського господарства щиро вітав учасників заходу та висловив побажання, щоб впродовж всього дня між колегами тривала ділова та конструктивна розмова, з'явилися нові ідеї та пропозиції.

В Станишівському лісництві Житомирського лісгоспу гості ознайомилися з роботою базового розсадника, який віднедавна став окремою структурною одиницею підприємства. «Ми постійно працюємо над збільшенням асортименту саджанців у розсаднику. На сьогодні маємо майже 100 видів лісових та декоративних рослин. Реалізація декоративних саджанців дає прибуток в казну підприємства, хоча  ціни у нас значно нижчі, ніж у приватних підприємців», - розповів директор лісгоспу Руслан Карчевський.

Житомиряни ділилися з гостями досвідом вирощування сіянців із закритою кореневою системою. Переваги застосування цього методу очевидні: він  дозволяє рослині краще адаптуватися до життя безпосередньо на лісовій ділянці.

В Дубовецькому лісництві Коростишівського лісгоспу щорічно вирощується майже півмільйона сіянців лісових порід. Тут докладають всіх зусиль, щоб мати якісний посадматеріал – адже це запорука якості майбутніх лісів. А  для збільшення розмаїття видів придбавають посадковий матеріал екзотичних рослин  навіть у голландських фірмах.

Гарні напрацювання у питаннях ведення тепличного господарства мають і радомишльські лісівники. Гості мали можливість переконатися у перевагах сучасних методів зрошування, підживлення та регуляції температурного режиму. До того ж спеціальні конструкції їх теплиць дозволяють  максимально механізувати ручну працю.

В ході семінару його учасникам було продемонстровано і рекреаційні пункти, облаштовані вздовж автомобільних доріг.

Микола Дейсан, заступник голови Житомирської облдержадміністрації, позитивно оцінив ініціативу житомирських лісівників щодо створення таких зон відпочинку. На їх території - і гойдалки, і альтанки, і місця для вогнища та сміття. Дрова, а також березовий сік, мед та інше можна придбати тут же – у магазинах «Дари лісу».

На лісовій ділянці Поташнянського лісгоспу лісничі ознайомилися з роботою нової лісокультурної техніки, яка випускається місцевим виробником. Ярослав Макарчук переконаний, що така техніка значно підвищить ефективність лісокультурного виробництва.

Як повідомляв Житомир.info, до 75-річниці заснування Житомирської області на території Станишівського лісництва створять дендропарк. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі