Суспільство

«Київстар»: користувач споживає більше, а сплачує - менше

18 July 2012, 13:33

16 липня в Києві відбулась зустріч директора з маркетингу компанії «Київстар» Тараса Пархоменко з журналістами, на якій він розповів про еволюцію тарифних моделей на ринку телеком-послуг, - і не лише українського, а й загалом.

Мобільний зв'язок активно увійшов у наше життя завдяки стрімкому розвитку сучасних технологій. За останні 14 років з недоступної для пересічного українця послуги мобільний зв’язок перетворився на повсякденного помічника для кожного із нас. Телеком-послуги стали доступними і об’єми їх споживання на душу населення стрімко зростають.

Історично склалось, що на початковому етапі розвитку мобільного зв’язку в Україні операторами використовувалась модель ціноутворення «за одиницю використаної послуги», - коли споживач сплачував за 1 хвилину чи 1 Мб. Таким чином, чим більший об’єм послуг споживав абонент мобільного зв’язку, тим більшим був його рахунок до сплати. Ця модель була основною для ціноутворення на телеком-ринку десь до 2005 року. Але постійний ріст середнього об’єму споживання абонентом та розвиток телеком-ринку і поява нових корисних послуг потребували змін у ціноутворенні: продаж пакетами послуг. За таких умов абоненту важливо не те, скільки коштує 1 хвилина розмови (адже щоденно він хоче споживати все більше і більше таких хвилин), а те, - скільки додаткових хвилин він отримає, сплативши щомісяця фіксовану – зрозумілу для нього і одночасно помірну оплату. Завдяки такому підходу в ціноутворенні, абоненти отримали нові можливості, і, зокрема, кількість використаних хвилин в мережі «Київстар» зросла майже втричі. Адже тепер за той же бюджет у абонента стало набагато більше хвилин для розмов.

«З 2011 року відбулись певні зміни. Споживачі стали активніше користуватися не лише послугами голосового зв’язку, а й іншими можливостями телекомунікацій, - такими як інтернет та мультимедіа. Це спонукає ринок до нової моделі ціноутворення, яка передбачає плату за пакет телеком-послуг, який вмістить усе, що хоче отримати від оператора абонент. Це дає можливість абоненту отримувати певний об’єм необхідних йому послуг за фіксовану плату. Саме на таку модель зараз орієнтуються більшість світових операторів», - розповів Тарас Пархоменко.

Останні маркетингові дослідження свідчать про те, що абоненти орієнтуються на певну суму коштів, яку вони готові витрачати на мобільний зв’язок у місяць. Більше того, для українців ще дуже важливою є передбачуваність у цінах та витратах. За таких умов можливість оплати пакетів послуг є досить вагомою перевагою для вітчизняних користувачів. Тому з 2011 року телеком-компанії почали активніше запроваджувати пакетні послуги за фіксовану оплату – щоденну, щотижневу, щомісячну. Сучасні абоненти все більше спілкуються, активніше освоюють мобільний інтернет і нові можливості спілкування, які він надає: соцмережі, відеозв’язок. І телеком-оператори повинні враховувати усі ці побажання абонентів і пропонувати для них зручний та прозорий спосіб ціноутворення на усі ці численні послуги.

«З 2007 року середній рахунок абонента «Київстар» коливається у межах 40 грн. на місяць. Десь до 2009 року розмір такого щомісячного рахунку поступово зростав і доходив до 43 грн. на місяць. Однак кризові явища в економіці дались у знаки і в останні роки середній розмір щомісячного рахунку становить 40,5 грн. У цей же час споживання послуг постійно зростало. Таким чином, кількість спожитих мобільних послуг за ці 40,5 грн. постійно зростала. Абоненти отримували їх більше, а сплачували врешті решт - менше», - розповів Тарас Пархоменко та зазначив, що за результатами останніх досліджень «зв'язок» став найдешевшою послугою в споживчому кошику українців і складає близько 2% від щомісячних витрат нашого співвітчизника. Результат останніх досліджень: за використанням мобільного голосового трафіку Україна – на другому місці в світі по їх споживанню після абонентів США. На третьому місці – Китай. До того ж ціни на мобільний зв'язок в Україні – одні з найнижчих у світі. Що таке ціна в телекомі? Це не вартість окремої одиниці послуги, а вартість пакету з декількох послуг (в середньому їх близько 10).

Зручність та ефективність застосування «пакетних моделей ціноутворення» нам підтверджує ось таке порівняння: за 1,25 грн. користувач тарифного плану «Класичний» може отримати 9 хвилин мобільного зв’язку, в той час як у тарифі «Єдина країна» (це вже нова «пакетна модель») за ці ж кошти користувач отримує 200 хвилин розмов.

- Зміна тарифних моделей так само важлива, як і зміна технологій, - переконаний Тарас Пархоменко. – Ми це робимо для того, щоб наші  абоненти швидше адаптувалися до світу цифрових технологій, адже мобільний телефон на сьогодні – це і комп’ютер, що має багато можливостей. Ми пропонуємо використовувати пакетні послуги, щоб отримувати більше, адже криза навчила людей бути більш заощадливими.

Тарас Пархоменко зазначив, що за шість останніх років українці витрачають на мобільний зв'язок  все менше і менше. Якщо у 2005 році в середньому витрати українця на оплату послуг зв'язку складали 4,6% доходу, то у 2011 - тільки 2,2%. Однак за своєю важливістю для українців зв'язок досі посідає чільне друге місце, - одразу після продуктів харчування. 

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі