Новини компаній

ЛЬВІВ І КРАКІВ – порівняння РИНКУ подобової оренди

22 July 2012, 08:33

Довгий час красень Львів перебував у складі Польщі, і хоч поляки часто називають це місто своїм, ми все таки знаємо що Львів  - це українське місто, засноване ще Данилом Галицьким. Але в сучасних умовах розвитку двох незалежних держав ми би хотіли порівняти два дуже подібних міста в Польщі і Україні – Львів і Краків. Ці два міста це туристичні столиці відповідно України та Польщі, саме у цих двох містах найбільше туристів протягом цілого року, ці міста для туристів завжди актуальні, незалежно від пори року, часу і  погоди. Безперечно, якщо місто популярне серед туристів, то і попит і пропозиція туристичних послуг і супутніх послуг в таких містах є на високому рівні розвитку. Так наприклад, для туристичного бізнесу найбільшими супутніми галузями є продаж авіаквитів, оренда квартир подобово львів, прокат автомобілів. Безперечно, на фоні інших українських міст Львів в плані туризму дуже добре розвинений, прикро це признавати але це здебільшого завдяки самому місту та людям, які щось для цього роблять. В Польщі ситуація трохи краща, по-перше туризм це дужа цінна галузь для держави для якої постійно виділяються дотації та додаткові кошти на розвиток, так наприклад державою та владою вітається створення економічних міні-готелів підприємцями, створення місцевих туристичних бюро і.т.д. Навіть ринок короткострокового житла дуже стрімко розвивається, і часто сервіс у обслуговування клієнтів на вищому рівні.

Можливість подорожі у будь-яке місто, треба також розглядати з точки зору «зручності» - можливість бронювання квартири через інтернет, наявність аеропорту в місті, розвиток інфраструктури. Краків, не приймав Євро 2012, але без погляду на це під час підготовки до Євро краків отримав новий сучасний залізничний вокзал, натомість вокзал міста Львова  - не може похвалитись такими здобутками. Але, у Львові відтепер є новий аеропорт, вперше за 20 років місто отримало реальну обнову – і це радує – аеропорт гідний уваги, і дійсно зведений за останніми технологіями, ну і простими словами в такому аеропорті буде просто «не соромно» зустріти гостей. Не останнє місце в сфері туризму займає ринок короткострокової або подобової оренди квартир. В цій сфері як Краків, так в Львів – дуже добре розвинені, відмінність тільки в тому, що в Кракові дещо раніше почався «бум костелів» - вже декілька років тому почалося стрімке будування і відкриття костелів у Кракові, але якщо подивитися на Львів сьогодні, то теж можемо побачити і хороші хостели і подобово квартири у Львові. Сервіс подобової оренди є важливим показником туристичної галузі та й взагалі розвитку ринку послуг в місті, країні чи регіоні. Запевняємо Вас, що послуги оренди квартир у Львові для гостей міста надаються на дуже високому рівні, і що особливо добре – це факт того, що кожна людина може знайти собі варіант для проживання по своєму бюджету. Є велика різноманітність пропозицій – від 200 гривень до 2000 гривен на добу. Все залежить від типу нерухомості – чи то квартира чи то хостел, а може й взагалі будинок для компанії. Якщо порівнювати ціни у Кракові – то аналогічно -  квартиру в середньому можна знять за 100-120 злотих , при цьому це оптимальна квартира, тобто з інтернетом, кондиціонером, гарячою водою, переважно у центрі або у ближньому центрі міста. Сто злотих це в середньому 230-250 гривень, тобто не дивлячись на єврозону – ціна аналогічна українській, в деяких випадках вона навіть нижча за українську. Якщо порівнювати територіальне розміщення подобових квартир у цих містах – то тут все аналогічно – близько 80 відсотків апартаментів пропонуються в центрі міста, і це не дивно, фактично туристи зацікавлені тільки в «історичній частині» міста, і знімати житло десь у спальному районі чи то Кракова чи Львова – нікому не цікаво. Хоча тут слід відмітити, що на період свят – люди іноді знімають житло не те що на околицях Кракова, а навіть у сусідніх містах, і селищах. Подібна ситуація у Львові, де наприклад під час травнених свят або фестивалів – люди бронюють житло навіть за 10-15 кілометрів від центру міста. І не тільки користується попитом житло за межами міста, але й у святкові дні вартість житла значно зростає іноді навіть в декілька разів. Тут все аналогічно, що в сусідній Польщі, що в Україні.

Також варто зауважити відмінності у бронювання житла у Львові та закордоном. По-перше вартість квартири  у Кракові на пряму залежить від кількості проживаючих осіб, іноді навіть буває що одна квартира здається декільком людям, з однієї сторони це добре, тому що Ви платите менше, але втрачаєте «незалежність» і деяку частину свого особистого простору. У Львові ж коли Ви платите за квартиру, то частіше всього тут вже враховано проживання допустимої кількості людей. Також слід відмітити, що в Європі частіше при бронювання квартири власник хоче отримати повністю всю суму грошей за проживання в квартирі, в Україні частіше всього приймається практика внесення попередньої оплати – зазвичай це плата за першу або за дві перші доби проживання. Як і в Україні, в Польщі багато власників та фірм що працюють на ринку подобової оренди, диктують свої умови та правила бронювання квартир, так для попереднього бронювання частіше всього доступне житло при умові що проживати клієнт буде мінімум три доби. Але це не завжди так, і не можна узагальнювати, це часто залежить від людського фактору,сезону, вартості та класу апартаментів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі