Місто

У Житомирі відкрито реконструйований кардіологічний центр обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського

29 December 2007, 10:45

Як повідомляє прес-служба держадміністрації, кардіологічне відділення обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського відкрито в 1984 році. В 2005 році його реорганізовано в кардіоаритмологічний центр.

У 2007 році завдяки спільним зусиллям органів влади, спонсорів та працівників лікарні в центрі було розпочато капітальний ремонт. На це з обласного бюджету було виділено 600 тис. грн. Додатково залучено 150 тис. грн. спонсорських коштів. Нині – це сучасне приміщення на 45 ліжок.

У центрі працює 8 висококваліфікованих лікарів, 11 медичних сестер та 12 молодших медичних сестер. За рік у центрі лікується майже 2 тис. хворих зі складними порушеннями ритму серця, хронічною серцевою недостатністю, запальними процесами серця, кризовим перебігом гіпертонічної хвороби.

Медичну допомогу переважно тут надають хворим із сільської місцевості ( понад 70%),  третина  - жителі м. Житомира.

Лікарі центру здійснюють більше 50 виїздів на рік в різні куточки області для надання невідкладної кардіологічної допомоги. За рік проводиться понад 40 кардіостимуляцій та планових дефібриляцій з метою відновлення серцевого ритму.

У центрі є діагностична та лікувальна апаратура. Лікарі готові проводити складні діагностично-лікувальні процедури – коронарографія (діагностика судин серця на виявлення атеросклеротичних бляшок), стентування судин серця для запобігання виникнення інфаркту міокарда, постійну кардіостимуляцію. На жаль, відсутність ангіографа не дає можливості надавати цю допомогу хворим.

Консультативна поліклініка обласної клінічної лікарні потужністю 500 відвідувань на зміну побудована 40 років тому, а відтак давно не забезпечує належних умов для надання пацієнтам спеціалізованої консультативної медичної допомоги на сучасному рівні.

Щорічно в консультативній поліклініці реєструється до 160 тис. амбулаторних відвідувань пацієнтів, або 800-900 відвідувань на зміну, що майже вдвічі перевищує її можливості. Половина пацієнтів – особи, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

У  1992 році було  прийнято рішення про будівництво нової поліклініки. Проте лише в останні 3 роки будівництво здійснюється активно – обласна державна адміністрація та обласна рада спрямовують для цього кошти. На будівництво поліклініки також спрямовуються кошти з державного бюджету.

У 2007 році будівельниками освоєно 10,3 млн. грн., в т.ч. із обласного бюджету 6,8 млн. грн., із державного бюджету - 3,5 млн. грн.

Для завершення будівельних робіт у І півріччі 2008 року потрібно 6,3 млн. грн., на придбання та встановлення медичної апаратури та обладнання – 8,1 млн. грн., устаткування меблями –  2,5 млн. грн.  

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі