Суспільство

Житомирські лікарі кажуть, що батьки не довіряють вакцинам і відмовляються від щеплень для дітей

24 April 2013, 13:30

В Україні, зокрема і в Житомирській області, батьки часто відмовляються від щеплень проти інфекційних хвороб для своїх дітей.

Про це 24 квітня під час прес-конференції, котра пройшла в рамках Європейського тижня імунізації, розповіла керівник імунологічного центру обласної дитячої клінічної лікарні , обласний позаштатний дитячий імунолог Ірина Гладун.

«Вакцинація в нашій країні стала предметом негативних сенсацій. В батьків втрачається довіра до вакцинопрофілактики як єдиного достовірного засобу захищеності проти інфекційних хвороб. Така проблема спостерігається як в цілому в Україні, так і зокрема у Житомирській області. Згідно звітів з районів, станом на кінець грудня 2012 року, у нас велика кількість батьків відмовилась від щеплень, зокрема, від щеплення проти гепатиту В відмовилось більше 800 чоловік, від щеплення проти гемофільної інфекції – 697, від кору, паротиту, краснухи – 399, дифтерії, кашлюку, правцю – більше 800 батьків, проти щеплення від туберкульозу – 182», - навела статистику імунолог.

В той же час лікарі занепокоєні досить високим ступенем смертності у світі внаслідок інфекційних захворювань.

«Від інфекційних хвороб у світі щороку помирає 17 млн. чоловік. Фактично, щорічно помирає одна невелика європейська країна. 63% з цієї цифри, або 9 млн., - це діти, з них 3 млн. помирають від тих хвороб, яких можна було б запобігти за допомогою вакцинації. В Україні щороку реєструється від 600 до 700 тисяч випадків інфекційних захворювань серед дітей до 17 років. У Житомирській області щорічно реєструється від 17 до 19 тисяч інфекційних хвороб серед дитячого населення», - розповіла завідувачка інфекційного боксового відділення обласної дитячої клінічної лікарні, обласний позаштатний дитячий інфекціоніст Лариса Козік.

Серед низки інфекційних захворювань лікар виокремила таку небезпечну недугу як поліомієліт.

«Це грізне захворювання, яким хворіють діти в основному до 5 років. Фактично лікування поліомієліту немає: тут або дитина виходить інвалідом, або 10-15% цих дітей може загинути від паралічу дихальної мускулатури», - наголосила Козік.

Лікарів також насторожує ситуація із захворюванням на дифтерію: носії бактерій з різними штамами дифтерії щороку реєструються в Житомирській області.

Окрім цього, в Україні з 2011 року відмічається ріст захворюваності на краснуху в ряді областей, в тому числі і в Житомирській, ріст іде на 95%.

Особливо небезпечною краснуха є для вагітних, адже у жінки, що чекає дитину, хвороба може не проявлятися активно.

«Проблема краснухи ще й в тому, що вагітна жінка може перехворіти недугою, сама того не розуміючи, адже часто краснуха у вагітних не дає висипки. Тому у нас. як ми помічаємо, йде ріст на вроджені вади розвитку новонароджених, вади серця і так далі», - зазначила лікар.

Не надто оптимістичною є ситуація і з захворюванням на кашлюк.

За даними ВОЗ, щорічно у світі реєструється 60 млн. випадків захворювання на кашлюк і близько 1 млн. смертей від цього захворювання. В 2011 році в Україні відмічається ріст захворюваності на кашлюк в 2,7 раза, ця цифра стосується і Житомирської області.

«На превеликий жаль, раз на 4-5 років ми також втрачаємо дітей від кашлюку, особливо дітей перших трьох місяців життя», - зазначила Козік.

Підступним є захворювання і на вірусний гепатит В, адже часто його виявляють надто пізно.

«На один випадок жовтяничної форми припадає 10 випадків безжовтяничних форм гепатиту В. Діти можуть перехворіти безжовтяничною формою, і тільки через декілька років, як це часто буває у нашій області, ми абсолютно випадково виявляємо ці хронічні гепати В. На сьогоднішній день в реєстрі обласного дитячого інфекціоніста знаходиться 40 дітей з хронічними гепатитами. Щоб пролікувати один хронічний гепатит, потрібно великі кошти – до 20 тисяч євро на рік», - розповіла Лариса Козік.

Лікарі також зазначають, що, крім «антивакцинальних» настроїв у суспільстві, є ще одна проблема в плані проведення вакцинопрофілактики - невчасне та недостатнє забезпечення імунологічними препаратами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі