Культура

У житомирській музичній школі відкрили перший в Україні музей Бориса Лятошинського

21 May 2013, 12:28

21 травня в приміщенні житомирської музичної школи №1 (Михайлівська вулиця, 5) відкрили музей видатного земляка, класика української музики ХХ століття Бориса Лятошинського.

Музей Бориса Лятошинського – поки що єдиний в Україні. Його провідними завданнями є створення документально підтвердженого життєпису композитора, уточнення фактів біографії та творчості й ознайомлення з ними широкого загалу.

Авторами експозицій є директор Житомирської музичної школи №1 ім. Б.М. Лятошинського Валентина Чудовська, працівники обласного краєзнавчого музею Ірина Копоть та Людмила Журавська.

У Житомирі іменем Бориса Лятошинського названо вулицю, на місці батьківського будинку встановлено пам’ятник композитору. Його ім’я носять Житомирська музична школа №1, Харківське музичне училище, Ансамбль класичної музики в Києві.

Борис Миколайович Лятошинський (1894/95-1968) народився в Житомирі в родині інтелігентів. У 1913 році закінчив Другу чоловічу гімназію, навчався музики у відомого польського педагога та композитора Олександра Ружицького. У залі Товариства взаємного кредиту (сучасна міськрада) відбулася прем’єра фортепіанного квартету молодого митця. У 1919 році він закінчив Київську консерваторію, професором якої був з 1935 й до кінця життя.

Борис Лятошинський написав дві опери («Золотий обруч», «Щорс»), п’ять симфоній, низку симфонічних творів різних жанрів, творів для фортепіано, театральних вистав та ін. Як митець надзвичайно високого обдарування він не міг слідувати методу соціалістичного реалізму, провідним гаслом якого насправді була примітивність форми й змісту, тому його симфонії не раз викликали несправедливу критику.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі