Місто

Архітектори Житомира написали меру Дебою відкритого листа з вимогою припинити знущання над архітектурою міста

31 May 2013, 12:55

Обласна організація Національної спілки архітекторів України направила меру Житомира Володимиру Дебою відкритий лист.

Архітектори області обурені тим, що відбувається із архітектурним обличчям Житомира та вимагають припини знущання над містом:

"Ситуація, яка склалася у місті за останні два роки в архітектурно-містобудівному середовищі - катастрофічна. Вакханалія - це той термін, який чітко визначає стан справ, пов'язаний із забудовою в місті. Будівництво з порушенням червоних ліній вулиць на даний час є нормою", - пишуть архітектори Національної спілки.

Будівництво маркету АТБ в історичній зоні міста архітектори називають знущанням:

"Нині розпочате будівництво  маркета  АТБ на перехресті вул. Київської та Театральної, на ділянці, яка прилягає до історико-архітектурної зони. Це вершина знущання над історичним обличчям міста".

Повний текст відкритого листа від обласної організації Національної спілки архітекторів України:

Шановний Володимире Михайловичу!

            Архітектори, члени обласної організації Національної Спілки архітекторів України,  з великим занепокоєнням і тривогою сприймають негативну тенденцію прийняття архітектурних рішень  в нашому місті - "без архітекторів". Процес надання земельних ділянок під забудову є суб'єктивним, не враховує ні  містобудівної документації, ні стратегії розвитку, ні дотримання норм і правил, а часто й здорового глузду.

            В "параді" обласних міст України за якістю архітектури Житомир - на жаль - з кожним роком втрачає свою привабливість, і це при тому, що "природна вродливість" нашого міста є беззаперечною, навіть унікальною.

            Ситуація, яка склалася у місті за останні два роки в архітектурно-містобудівному середовищі - катастрофічна. Вакханалія - це той термін, який чітко визначає стан справ, пов'язаний із забудовою в місті. Будівництво з порушенням червоних ліній вулиць на даний час є нормою.

            Містобудівні умови та обмеження забудови земельних ділянок, що покликані  регламентувати   процес проектування  та будівництва на конкретній ділянці - видаються міським органом архітектури  без врахування містобудівної документації, детальних планів території, інших важливих нормативних документів, тощо. Як наслідок,  не регулюють процес проектування та будівництва, а, навпаки, провокують житомирян  до скарг та нарікань на владу.  В результаті, маємо такі грубі та фактично невиправні містобудівні помилки:

- торгівельний комплекс по вул. В. Бердичівській, (поряд з  будівлями  обласної СЕС) будується з порушенням лінії забудови, при цьому не вирішено питання забезпечення об'єкту автостоянками;

-  маркет АТБ по Проспекту Миру побудований на місці громадського туалету та на території  існуючої автостоянки, яка використовувалась відвідувачами ринку, розташованого на суміжній території. Будівництво здійснено без вирішення проблеми автостоянок для ринку, дитячого медичного закладу та новозбудованого  маркета ;

- так звана "тимчасова споруда "Файна Кнайпа"  на Новому Бульварі. Замість дійсно тимчасової, сезонної легкої тентової споруди побудований заклад громадського харчування в стилістиці, яка внесла дисонанс  в існуюче середовище центральної площі  міста ;   

- Старий Бульвар - комплексна історико-архітектурна пам'ятка, проект реконструкції якої був єдиний в області відзначений Державною премією  України в галузі архітектури. Розміщення  там недолугих  дерев'яних генделів  по реалізації напоїв і снеків суперечить здоровому глузду.

            Нажаль, цей перелік грубих порушень і помилок щодо архітектурного обличчя Житомира набагато ширший.

            Нині розпочате будівництво  маркета  АТБ на перехресті вул. Київської та Театральної, на ділянці, яка прилягає до історико-архітектурної зони. Це вершина знущання над історичним обличчям міста.

            Даний об'єкт розглядався на 4-ьох засіданнях  архітектурно-містобудівної ради. Під час засідань, присутніми архітекторами було проголошено  перелік зауважень та пропозицій до будівництва маркету АТБ:

1. Представити на професійний  розгляд архітекторів (містобудівної ради)  детальний план території кварталу  з  розрахунком балансу територій (в т.ч. прибудинкових територій прилеглих житлових будинків).

2. Розробити транспортну схему, з розрахунком необхідної кількості машиномісць.

3. Врахувати масштаб, поверховість та архітектурну стилістику  існуючої забудови.

Спеціалістами була висловлена думка, про необхідність розгляду проектних матеріалів після доопрацювання.

            Як наслідок, проектні матеріали більше  не виносились на розгляд архітектурно-містобудівної ради, проте замовником отримані дозвільні документи та розпочате будівництво. Архітектурна спільнота вважає  спорудження маркета  АТБ на розі вул. Київської та Театральної черговою містобудівною та архітектурною помилкою.

            Р.S. Архітектурно-містобудівна  рада, як основний дорадчий орган головного архітектора міста, повинна  складатися з досвідчених архітекторів, спеціалістів,  в тому числі з історії забудови та архітектури міста, в кількості не менше   50 відсотків.

Необхідно позбавитись  нездорової тенденції формального розгляду проектних матеріалів по забудові привабливих ділянок, з вибірковим запрошенням архітекторів - членів містобудівної ради.

            Звертаємо Вашу увагу, Володимире Михайловичу, що моральна відповідальність за забудову міста лежить на нас - архітекторах, навіть, якщо ми не беремо в цьому участі. Тому надання нам реальної можливості, якщо не приймати рішення, то хоча б на них професійно  впливати, це єдиний шлях до покращення ситуації в містобудівній сфері.

            З повагою, обласна організація Національної Спілки архітекторів України".

До речі, тему руйнації унікального волинського архітектурного обличчя старого Житомира ще рік тому розкрив у своїй книзі «Ностальгия по будущему» відомий житомирський краєзнавець, член Національної спілки архітекторів України Георгій Мокрицький. У ній він з болем розповів про 80 найбільш цінних архітектурних об’єкти, які були знищені або спотворені в нашому місті за останні десятиліття. «А воз и ныне там!»

За рік, що минув, міською владою не тільки не вжито ніяких заходів, щоб припинити руйнування історико-архітектурного надбання, а навпаки, ми бачимо нові фатальні помилки. Постає питання: чому міська влада свідомо псує історичне обличчя міста? Або вона не розуміє, що робить, або має з цього якийсь зиск?

Будинок по вулиці Дмитрієвській.

Будинок по вулиці Дмитрієвській.

Будинок по вулиці Пушкінській.

Дервянний будинок по вулиці Хлібній поруч із Житнім ринком.

Будинок у якому народився Домбровський по вулиці Малій Бердичівській

Будинок у готичному стилі по вулиці Лермонтовській.

Будинок по вулиці Київській, 6, на місці якого намагаються побудувати маркет АТБ.

 

Будинок, в якому народився Олег Ольжич по вулиці Ольжича.

Вулиця Подольска.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі