Інтерв'ю

Депутат Житомирської облради Дмитро Кропачов розповів про вихід з "Фронту змін" та про партію нової формації

11 June 2013, 10:44

Дмитро Кропачов у лютому 2012 року став депутатом обласної ради від об’єднаної опозиції перемігши опонентів на довиборах по 41 виборчому округу у Червоноармійському районі.

Кропачов був головою виборчого штабу об’єднаної опозиції під час парламентських виборів у 2012 році. Буквально кілька місяців назад він написав заяву на вихід із партії "Фронт змін" та зайнявся створенням нової політичної сили.

Політик в ексклюзивному інтерв'ю розповів Житомир.info про своє рішення, про партію нової формації та про своє політичне майбутнє. 

Звідки взялась ідея змінити політичну партію, все ж таки, Ви стали депутатом облради від "Фронту Змін"?

- Дійсно, я балотувався на довиборах до обласної ради, як мажоритарник від від обєднаної опозиції. Уже певний час ні для кого не секрет, що "Фронт змін" існувати не буде. Лідер партії Арсеній Яценюк зараз є позапартійним, лідер обласної організації партії Геннадій Зубко теж не є членом партії. Невдовзі буде з'їзд "Батьківщини", де буде проголошено про об'єднання двох партій. По суті, після цього буде з'їзд "Фронту змін", де партія самоліквідуєься, а його членам буде запропоновано перейти до "Батьківщини". Раніше планувалося, що люди, які стали депутатами Верховної Ради, знову напишуть заяви про вхід до "Фронту змін", але процес пішов далі і партії об'єднуються.

Чому ж ви не пішли у "Батьківщину", як інші депутати?

- "Батьківщина"  - це вже зовсім інша партія, там інші члени партії, інший статут, інші правила партійної роботи. Я тому і йшов у "Фронт змін", бо бачив в цьому певний сенс. Я ж міг одразу піти у "Батьківщину".

Насправді, я досі підтримую ідеї "Фронту змін", "Батьківщини", "Свободи", "УДАРу", тобто всіх опозиційних сил. Нас об'єднує одне - боротьба з режимом Януковича і "Партією регіонів". Я свої переконання не змінив. А в якій партії бути це вже моє рішення, партій дуже багато, але я пішов своїм шляхом і працюю над створенням політичної сили іншої генерації - це "Сила людей".

А як поставилися до переходу ваші колишні партійні керівники, колеги по фракції в обласній раді?

- Колеги по "Фронту змін" сприйняли це нормально. Вони також зараз позапартійні, бо фактично такої партії вже не існує. Вони знають, що мої переконання не змінилися. Тому я і залишаюся у фракції, бо нам разом треба відстоювати інтереси громади області, яка нас обрала. Всі добре розуміють і підтримують таке рішення. Я своєю безкорисною працею дуже багато в чому допоміг "Фронту змін". З 2010 року брав активну участь у партійному житті: і партбудівництвом займався, був керівником штабу об'єднаної опозиції, доклав зусиль, щоб Геннадій Зубко став народним депутатом.

А ви не шкодуєте, що віддали стільки зусиль тій партії, яку ліквідовують, а ви змушені звідти йти?

Я не вважаю цей час витраченим. Я багато отримав величезний досвід. А тепер йду далі.

Отже, розкажіть про саму "Силу людей". Що це за партія така і чому йдете саме туди?

Думки про створення такої сили почалися після парламентських виборів, оскільки наші активісти на виборах були зайняті допомогою об'єднаній опозиції, аби партія влади не сфальсифікувала вибори, аби не стала потужнішою. Ми всі добре знаємо, якщо не зупинити регіоналів, то про демократію і взагалі про достойне майбутнє України можна забути.

Наразі, "Сила людей" це ще не партія. Після парламентських виборів ми утворили "тимчасовий оргкомітет". Назвали його тимчасовим, тому що не хочемо, щоб нова політична сила утворилася, як усі інші в Україні. У нас є чіткі переконання у тому, як ми не повинні робити, тобто не повторювати помилок, які були раніше.

По-перше, ми не беремо грошей у олігархів. Тому що "хто платить, той і замовляє музику". Фундамент нашої політичної сили - середній клас, представники малого та середнього бізнесу. Якщо підтримувати нас буде середній клас, то і закони, і держава буде для нього.

По-друге, ми вважаємо, що необхідно люструвати всіх народних депутатів та чиновників, які були при владі за останні 10 років. При чому, абсолютно всіх, оскільки ми не зможемо пояснити людям чому були зроблені виключення.

По-третє, ми відмовляємось від "вождизму". Кожна партія має свого лідера, а це не зовсім демократично, оскільки вожді концентрують владу в своїх руках, а тому всередині партії немає дискусії і всі рішення приймаються одноосібно. Крім того, це спокуса: до вождя можуть прийти олігархи, запропонувати грошей і він погодиться на всі їхні умови. А так не буде зрозуміло куди нести. Тобто ми вже від початку позбавляємось можливості спокуси. Крім того, у нас зараз така ситуація в країні, що будь-якого вождя можуть посадити у тюрму і тоді партія припинить своє існування.

І "Фронт змін", і "Свобода", і багато інших партій починали свою діяльність як громадянський рух. Вони говорили, що не є лідерськими партіями і не фінансуються олігархією. У всіх парламентських партій, що б вони не казали, статут із самого початку був лідерський. Наприклад, у "Фронту змін" взагалі 4 печатки на Україну, тобто партійці не можуть переобрати голову облорганізації без згоди вождя.

Ми плануємо, коли будемо утворювати свою партію, створити статут партії таким чином, аби він підтверджував всі наші заяви. Є юридичний момент, що партія обов'язково мусить мати свого голову. Ми оберемо формального голову, який ним буде тільки на папері. Скажімо, у США є Демократична і Республіканська партії: вони ж не мають одного конкретного лідера, у них багато лідерів, які конкурують між собою, проходять праймеріз і висуваються на вибори.

Як ви познайомились з теперішніми соратниками? Хто на кого вийшов?

З самого початку моєї депутатської діяльності, я став їздити на різноманітні курси і навчання із депутатської діяльності, місцевої влади і т.д, оскільки у мене взагалі не було жодного досвіду депутатської роботи. За кілька років я відвідав десятки таких заходів. На цих зустрічах я познайомився з багатьма людьми, які бажають того, що і я - змін. Ми довгий час спілкувалися під час зустрічей, у Facebook і т. д. Після виборів ми почали регулярно зустрічатись і розробляти план та своє бачення по створенню політичної сили, яка змінюватиме країну. Ідея створення партії не належить комусь одному, про це говорили всі, з ким я спілкувався і зустрічався. Перша наша офіційна зустріч була у січні, коли ми утворили "тимчасовий оргкомітет".

Поки що ідея партії виглядає дещо ідеалістично. Як на практиці ви плануєте боротися із системою, яка панує в Україні?

В першу чергу ми почнемо об'єднувати людей на базі цінностей. Людей об'єднувати можуть спільні справи, бажання до змін. Ми вважаємо, що в українців існує проблема ментальності. Нам потрібно повернутися до фундаменту перед тим, як будувати ідеологію, програму партії і таке інше. Ми у "тимчасовому комітеті" вже об'єдналися на базі цінностей - відповідальності, чесності, свободи, конкуренції, продовжувати можна довго. Наприклад, конкурентність для нас - це фундамент, повинна бути внутрішньополітична конкуренція, а її просто немає в існуючих партіях. В "Силі людей" конкуренція буде двигуном, що рухатиме нас. Якщо люди поділяють наші погляди, вони повинні приєднатися до нас заради змін в Житомирі, області, Україні. Ми збираємо навколо себе амбітних лідерів, які хочуть і готові змінювати країну на краще.

Зараз навіть не зрозуміло хто буде керівником обласної організації, міської організації. Люди конкуруватимуть між собою і таємним голосуванням будуть обиратися головами міської та обласної організації, згодом кандидатом в мери, в депутати і т.д. Рішення будуть приймати всі.

Дійсно, у нас немає ресурсу, аби вішати білборди, давати рекламу на радіо чи телебаченні. Але ми підемо іншим шляхом, тільки постійною працею, постійно зустрічаючись з людьми, пояснюючи людям, які наші цілі, мета, чому ми об'єдналися, яким чином будемо приходити до влади. Завдяки спілкуванню і своїй відкритості ми маємо надію, що люди нам повірять.

Грошей у нас немає, у олігархів брати не будемо, відразу нам люди не почнуть довіряти і одразу зі своєї кишені не даватимуть грошей. Тому ми повинні інвестувати свій час, свої таланти, своє бачення. Повинні чим більше ходити, спілкуватися, пояснювати.

Ми будемо обов'язково створювати первинні осередки, наприклад, у "Фронті змін" їх немає, бо вони їм не потрібні. Первинні осередки - це невеликі об'єднання партії. Наприклад, первинний осередок політичної партії може існувати в окремо взятому багатоповерховому будинку, які представлятимуть його інтереси, а таких осередків має бути дуже багато.

Хто очолить партію у Житомирі і хто ввійде до неї? З ким ви вже спілкуєтесь?

У Житомирі я вже багато з ким спілкувався. Цікавість у людей вже є. У нас існує таке правило, якщо людина хоче приєднатися до нас, то вона спочатку реєструється на сайті, як член політичного об'єднання. Після цього людину запрошують і пропонують стати членом певного осередку чи створити свій. Якщо людина член осередку то вона може відмовитись від публічності. Але якщо людина є керівником осередку, то вона має бути обов'язково публічною, такі правила записані у документах "тимчасового оргкомітету". Зараз ми активно створюємо первинні осередки, обираються їхні голови. Коли ці люди вже стануть головами цих осередків, вони набудуть статусу публічних осіб і ми їх представимо. Можливо, на цьому або на наступному тижні ми вже представимо перших голів осередків. Таких осередків в Житомирі може бути безліч. Кожен осередок обирає свого голову. Потім всі осередки вибирають голову міської організації, обласної і так далі.

Хоч ви не так давно стали депутатом, але місцеві вибори не за горами. Як ви бачите своє політичне майбутнє?

Дійсно, у 2015 місцеві вибори. За цей короткий час я хочу об'єднати людей навколо наших цінностей, створити велику, рейтингову політичну силу, щоб ми разом прийшли до влади і почали змінювати цю країну. Це головна моя мета зараз. Як мене підтримає наше політичне об'єднання, кандидатом куди і на які вибори, я поки не знаю.

Я продовжую активно працвати зі свої мажоритарним округом у Червоноармійському районі. Восени у мене буде тур-звіт по всім селам мого району, де я буду звітувати і пояснювати про свою діяльність в обласній раді.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі