Суспільство

В Житомирській області пошуковці дістали залишки радянського танку, який пролежав у болоті 70 років

12 July 2013, 08:36

 11 липня у Попільнянському районі Житомирської області пошуковці дістали з болота залишки танку часів Другої світової війни.

На рештки радянського танка натрапив 15-річний школяр, який шукав металобрухт поблизу бабусиного города у селищі Корнин. Дізнавшись про наміри хлопця, пошуковці Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз «Народна пам’ять» спільно з Київським клубом «Червона Зірка» стали на захист унікальної знахідки.

За розповідями старожилів Корнина,  приблизно в листопаді-грудні 1943-го року в село прорвалися три радянські танки. Їх підірвали ворожі літаки, які зненацька налетіли. Один із танків під час маневру потрапив у трясовину і був знищений ворогом. Втім, справжню історію знайденого танку і його екіпажу будуть з’ясовувати історики.

Незважаючи на те, що башта танку пролежала у болоті 70 років, вона збереглася у чудовому стані, кажуть пошуковці. Розпочавши розкопки, вони натрапили на фрагменти обшивки танку, а ще знайшли диск стрілкового боєкомплекту із залишками обгорілих патронів.

Щоб дістати залишки танку, у село привели БТР, втім розкопки ускладнювалися болотистою місцевістю і дістати танк з першої спроби не вдалося, на це витратили більше 4-х годин.

У найближчі дні рештки танку передадуть до Національного військово-історичного музею, де знахідку представлять в експозиції Великої Вітчизняної війни, приуроченій до Дня визволення Києва.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі