Суспільство

У Житомирі незадовільно виконують проект щодо зниження цін на ліки для гіпертоніків, - ДОЗ

10 September 2013, 09:52

У містах Житомирі, Коростені та деяких районах області незадовільно виконуються Пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування гіпертоніків.

Про це Житомир.info повідомили у департаменті охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

Задовільна робота по Пілотному проекту (відшкодовано більше 50% коштів) в Ємільчинському, Любарському, Чуднівському, Житомирському, Романівському районах.

Однак лише 39% рецептів від усіх виписаних відшкодовано в аптечних закладах.

Низький відсоток відшкодування коштів у Баранівському, Брусилівському, Вол-Волинському, Лугинському, Народицькому, Олевському, Радомишльському, Ружинському, Червоноармійському районах, м. Житомирі та м. Коростені (менше 30%).

«Колегія вирішила вважати роботу по виконанню Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою задовільною в Ємільчинському, Любарському, Чуднівському, Житомирському, Романівському районах, недостатньою в  Овруцькому, Коростенському, Андрушівському, Попільнянському, Малинському, Коростишівському, Черняхівському, Новоград-Волинському, Бердичівському районах та м. Бердичеві, незадовільною в Баранівському, Брусилівському, Володарськ-Волинському, Лугинському, Народицькому, Олевському, Радомишльському, Ружинському, Червоноармійському районах, м. Житомирі та м. Коростені», - повідомляють у департаменті.

Окрім того у відомстві відзначають, що не всі аптечні заклади забезпечують видачу гіпотензивних ліків за рецептами по Пілотному проекту. Є випадки відсутності в аптеках гіпотензивних препаратів, виписаних за рецептами.

Ще одна проблема - низький рівень обізнаності серед населення щодо впровадження Пілотного проекту, про що свідчить результат медико-соціологічного дослідження.

За інформацією департаменту охорони здоров’я, більша половина людства має підвищений артеріальний тиск. Із них 50% усвідомлюють те, що є гіпертоніками, проте лише половина вдається до лікування. Решта мають дуже високий ризик ускладнень - виникнення інфаркту та інсульту.

Якщо артеріальний тиск перевищує 140/90 мм рт. ст., необхідно звернутися до дільничного або сімейного лікаря та отримати рецепт на придбання ліків, закликають у ДОЗ.

Як повідомляв Житомир.info, кожен третій мешканець Житомирської області хворий на гіпертонію.

Нагадаємо також, що Житомирська область повернула 1 млн. грн., які у 2012 році виділялися на ліки для гіпертоніків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі