Культура

Літературну премію Валерія Шевчука вручать житомирському письменнику

26 September 2013, 11:57

27 вересня в Житомирському державному університету ім. І. Франка вдруге відбудеться урочиста церемонія вручення Літературної премії Валерія Шевчука за кращу книгу прози, видану українською мовою за попередній календарний рік. Цьогоріч лауреатом став Володимир Даниленко – за збірку повістей «Тіні в маєтку Тарновських». Премію – почесну відзнаку «Голова Чацького» роботи житомирського скульптора Олександра Костюка та диплом – вручить Валерій Шевчук.

Про це Житомир.info повідомили в прес-центрі ЖДУ ім. І. Франка.

Експертна рада Літературної премії Валерія Шевчука підсумувала результати анкетування щодо кращої книжки прози, виданої в 2012 році. До п´ятірки лідерів увійшли такі книжки: Юрій Винничук «Танго смерті» ( Харків: Фоліо), Григорій Гусейнов «Господні зерна» (Київ: Український письменник), Володимир Даниленко  «Тіні в маєтку Тарновських» (Львів: Піраміда), Мирослав Дочинець «Криничар» (Мукачево: Карпатська вежа) та Любов Пономаренко «Синє яблуко для Ілонки» (Львів: Піраміда).

На засіданні експертної ради після активного обговорення більшістю голосів було прийнято рішення про присудження Премії Валерія Шевчука 2012 року письменникові Володимиру Даниленку за збірку повістей «Тіні в маєтку Тарновських».

٭ ٭ ٭

Літературна премія Валерія Шевчука, започаткована за ініціативи викладачів і випускників  Навчально-наукового інституту філології та журналістики ЖДУ ім. І Франка, вручається щороку письменникам із України або інших країн за кращу книжку прози, видану українською мовою за попередній календарний рік. Відібрані до розгляду книжки повинні відповідати високим художнім критеріям і бути зразком оригінального стилю, культури мови та нести гуманістичні ідеали.

٭ ٭ ٭

Даниленко Володимир Григорович - український прозаїк, літературознавець, критик. Народився в с. Туровець Житомирського району. Закінчив факультет філології Житомирського педагогічного інституту (тепер Житомирський педагогічний університет ім. І. Франка) та аспірантуру інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. Кандидат філологічних наук. Працював у Житомирі завідувачем відділу культури, згодом у Києві - заступником редактора журналу «Слово і час». У Житомирі упорядкував і випустив збірку п′яти житомирських поетів «Тен-клуб» (1994), яка стала помітною подією у культурному житті міста і викликала невдоволення владних структур, через що його ледь не звільнили з роботи. На захист Володимира виступили відомі літератори, а справа набула такого широкого розголосу, що про неї писала й всеукраїнська газета «Молодь України».

Володимир Даниленко - автор книги прози «Місто Тіровиван» (Львів: Кальварія, 2001), «Сон із дзьоба стрижа» (Львів: Пірянда, 2006) та низки літературознавчих і критичних статей, упорядник збірки п′яти житомирських поетів «Тен-клуб» (Житомир, 1994), та трьох антологій сучасної прози «Квіти в темній кімнаті»: сучасна українська новела: Найкращі зразки української новелістики за останні 15 років (К.: Генеза, 1997), «Опудало»: Українська прозова сатира, гумор, іронія 80-90-х років двадцятого століття (К.: Генеза, 1997) та «Вечеря на 12 персон: Житомирська прозова школа» (К.: Генеза, 1997).

Творчість В. Даниленка приваблює художньою виваженістю, він дуже тонко вловлює читацькі запити саме сьогодні. Тому не пориває з кращими традиціями вітчизняної прози, а синтезує їх із нових художнім світобаченням і мисленням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі