Суспільство

Житомирські рятувальники готуються до Пасхи: перевіряють церкви на пожежну безпеку

2 April 2014, 10:15

В Житомирі працівники міського відділу ДСНС України у Житомирській області перед святом Пасхи провели рейди у житомирських церквах, аби перевірити там дотримання правил пожежної безпеки.

Про це Житомир.info повідомили у Житомирському міському відділі Управління ДСНС України у Житомирській області.

«Загалом, на території міста Житомира розташовано 7 церков. Сотні людей будуть йти до церкви, щоб запалити свічку та освятити пасхальні символи. І основне наше завдання - здійснювати контроль за протипожежним станом даних об’єктів», - розповів провідний інспектор ЖМВ Управління ДСНС України у Житомирській області, старший лейтенант служби цивільного захисту Євген Кравченко.

Аби не допустити нещасних випадків під час свят, з настоятелями культових установ, старостами та робітниками проводяться бесіди та інструктажі, а прихожанам роз’яснюють правила пожежної безпеки.

З початку квітня, працівники Житомирського міського відділу Управління ДСНС в області розпочали перевірки церков, у яких будуть проводитися нічні служби. Такі перевірки триватимуть упродовж всього підготовчого періоду до проведення свята.

Щорічно внаслідок пожеж Україна втрачає декілька церков, і як показує статистика, у переважній більшості - через необережне поводження з відкритим вогнем та порушення в облаштуванні електромереж.

Так, 29 січня 2013 року в селі Червоногранітне Володарсько-Волинського району виникла пожежа в будівлі церкви в результаті порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації газового опалення. А 18 лютого минулого року в результаті необережного поводження з вогнем служителів церкви виникла пожежа у храмі в селі Вишевичі, Радомишльського району. В обох випадках будівлі церков знищено повністю.

Під час перевірок інспектори в першу чергу, звертають увагу на наявність первинних засобів пожежогасіння, евакуаційні виходи та слідкують щоб електромережа знаходилась у справному стані. В більшості випадків характерними порушеннями є відсутність автоматичної пожежної сигналізації та відсутність вогнезахисної обробки будівельних дерев’яних конструкцій.

Настоятелям церков пожежні радять пам’ятати: 

 - настоятелі культових споруд призначають відповідальних за дотримання протипожежного режиму осіб;

 - молитовні зали культових споруд повинні бути обладнані вогнегасниками;

 - підсвічники та інші пристрої, у яких використовується відкритий вогонь, необхідно встановлювати на негорючу поверхню, яка виступає за їх габарити не менше ніж на 0,5 м.

 - приміщення культових споруд повинні своєчасно очищатися від горючого сміття і постійно утримуватися в чистоті.

Прихожани пожежні радять, тримаючи свічку в руках, слідкувати за тим, щоб вогонь не потрапив на їхні або чужі речі, які можуть миттєво спалахнути.

Після служби більшість людей несуть лампадки та запалені свічки додому.

«Залишені без нагляду церковні атрибути є однією з найпоширеніших причин виникнення пожеж під час святкування Великодня», - відзначають пожежні.

Тож, аби свята пройшли без надзвичайних пригод, Житомирський міський відділ Управління ДСНС України у Житомирській області звертається до священнослужителів і вірян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки.

Фото Житомирського міського відділу Управління ДСНС України у Житомирській області

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі