Місто

Головний житомирський бютівець ОЛЕГ ЧЕРПІЦЬКИЙ: про себе, про плани і перспективи регіону

6 February 2008, 11:07

- Олег Зенович, нещодавно Ви були депутатом Житомирської обласної ради від БЮТ, а нині Ви вже є депутатом Верховної Ради України, головою Житомирської міської організації БЮТ. Звідки такий швидкий  кар’єрно-політичний ріст?

- З 2000  р. я працював при Міністерстві економіки в „Агентстві з питань банкрутства”. Спочатку радником голови, потім заступником і врешті - головою агентства з питань банкрутства в Житомирській області. В 2003 р. очолював комунальне підприємство Житомирської обласної ради „Нерудпром Полісся”. З 2004 р. - перший заступник генерального директора „Житомирський лікеро-горілчаний завод”. Працював на цій посаді до обрання депутатом Верховної Ради України. Щодо швидкого кар’єрно-політичного росту, то це – поняття відносне. Я член ВО Батьківщина з 2003 року. Це були часи, коли БЮТ був у глибокій опозиції. З того часу я достатньо якісно попрацював на партію і вважаю, що керівництво партії це оцінило.

- За декілька місяців роботи парламенту шостого скликання Ви зарекомендували себе як активний нардеп-бютівець. Зокрема, Ви були ініціатором законопроекту  “Про стимулювання використання біологічних видів палива”. Розкажіть, будь ласка, детальніше про нього.

- Дійсно, я є одним з ініціаторів законопроекту "Про стимулювання використання біологічних видів палива". Він вже зареєстрований у Верховній Раді. У ньому запропоновано до 2018 року скасувати для виробників біологічних видів палива (біоетанолу, біодизелю, біогазу і біоводню) податок на прибуток, до січня 2013 року - податок на ввіз сировини та устаткування. Виробників біодизеля пропонується звільнити від сплати акцизного збору, а акцизний збір на моторні суміші знизити на 5 євро за кожен відсоток вмісту біопалива. Нині ставка акцизного збору на бензин, що використовується для моторних сумішей, становить 30 євро/т. Тобто у випадку прийняття законопроекту вводитимуться податкові пільги для виробників біологічних видів палива. У результаті вартість сумішей з добавками біопалива стане на 10-15% нижча від вартості бензину. Думаю, що шлях, який повинен пройти цей законопроект  через всі парламентські тенети  до затвердження, буде нелегким.

- Давайте перейдемо до політики регіонального рівня. Олег Зенович, ще декілька місяців тому Ви були  депутатом обласної ради, головою комісії облради з питань бюджету та комунальної власності. Які Ви можете назвати основні причини деструктивної роботи обласної ради?

- Весь деструктивізм роботи створений штучно політичними опонентами та тепер уже колишнім керівництвом облради. В ній утворилася більшість за участю нелегітимних 5 депутатів „нашоукраїнців” та 9 „бютівців”, які за рішеннями міжпартійного з’їзду та обласної конференції цих партій були відкликані з депутатських лав. Але ці „депутати” ніяк не бажали розпрощатися з мандатом. Все це призвело до того, що обласна рада півроку була паралізована. Ми змушені були звертатися до суду, який і поставив, нарешті, законну крапку. За цей час так звана „більшість” займалася „дерибаном” землі, надр та комунального майна, не думаючи про громаду області. Свіжий приклад – це ресторан „Смоленськ”, що був проданий за ціною 2004 р. –  всього лише за 5 млн грн. Тоді як справжня його ціна на ринку в 5 разів вища.

- Коли, на Вашу думку, нарешті вичерпається конфлікт довкола обласної ради й почнеться її нормальна робота. І чи є, взагалі, майбутнє в  облради цього скликання?

- Майбутнє в облради, звичайно, є. Остання сесія засвідчила, що рада, нарешті, абсолютно дієздатна. Я переконаний, що конфлікт наразі вичерпаний, адже легітимно обрано голову облради Віталія Француза та його першого заступника Миколу Рудницького.

- Які, на Ваш погляд, першочергові  проблеми треба нині вирішувати в місті та області? Які в цьому завдання БЮТ? 

- Вважаю, житомирська влада багато говорить, але насправді зовсім не вирішує соціальні проблеми та проблеми агропромислового комплексу. Головне завдання БЮТу – втілення основних напрямків програми “Український прорив” у місті та області через фракції та керівників від БЮТ в радах усіх рівнів.

-          У зв’язку з тим, що змінився уряд, чи плануються кадрові зміни в регіоні?

-          Якщо і відбудуться кадрові зміни, то я не пов’язую цей процес зі зміною уряду. Це залежить від відповідності кожного чиновника займаній посаді.

- Це правда, що нинішнього голову Житомирської райдержадміністрації, нашоукраїнця Валерія Колосівського змінять на бютівця?

- Голова Житомирської районної адміністрації неналежним чином виконує свої обов’язки. Є багато претензій до його роботи. Скажімо, останні факти невикористання Житомирським районом державних субвенцій, про що говорилося на колегії, яка проходила нещодавно в облдержадміністрації  по виконанню Програми соціально-економічного розвитку та бюджету області за 2007 рік. До речі, за її підсумками роботу Житомирської райдержадміністрації щодо освоєння коштів державних субвенцій визнано незадовільною і колегія звернулася до Секретаріату Президента України з поданням про доцільність перебування Валерія Колосівсього на посаді голови Житомирської райдержадміністрації. Переконаний, що Колосівський не відповідає займаній посаді. На кого його змінять - це не принципово. Головне, щоб новий голова був фахівцем.

 - Нещодавно Ви ще й очолили Житомирську міську організацію БЮТ. Це подяка від Юлії Володимирівни за хороший результат у місті (40%) на виборах до Верховної Ради, чи щось інше?

  - Моя кандидатура на голову Житомирської міської організації була розглянута на обласному бюро партії і рекомендована на міську конференцію, на якій я й був обраний майже одноголосно. А результат у місті на виборах  до Верховної Ради – це перемога всієї команди, яка працювала в міському штабі БЮТ, котрий я очолював.

- У житомирських мас-медіа була інформація, що БЮТ  збирається застосувати імперативний мандат до деяких депутатів-бютівців міської ради, зокрема, до колишнього очільника міського БЮТ та нинішнього секретаря міської ради Анатолія Каленського. Як ви це можете прокоментувати?

- Упевнений, що секретар міської ради Анатолій Каленський повністю відповідає займаній посаді. До нього, як до депутата, БЮТ не має жодних претензій.

- Активно ходять чутки про те, що житомирські бютівці планують ініціювати перевибори міського голови, нашоукраїнки Віри Шелудченко. Чи правда це?

- БЮТ не планує ініціювати перевибори мера. Все залежить від роботи Житомирського міського голови та її команди.

- Олег Зенович, Ви активно почали відстоювати інтереси малого і середнього бізнесу в регіоні. Зокрема, в мас-медіа з’явилася інформація про те, що Ви створили громадську організацію із захисту прав та інтересів підприємців.  Розкажіть про це, будь ласка?

- Сьогодні чиновники Житомира не дають розвиватися бізнесу. Зокрема, державні служби нагляду, які “просякли” корупцією. Мою громадську приймальню підприємці в прямому сенсі закидають заявами з проханнями допомогти в боротьбі з місцевим чиновницьким свавіллям. Тому було створено громадську організацію “Наше місто”, яка відстоюватиме права та інтереси підприємців. Я як народний депутат буду допомагати  боротися з  чиновницькою корупцією, свавіллям,  бюрократією й перепонами, які гальмують розвиток малого та середнього бізнесу в Житомирському регіоні. Ми маємо вже конкретні факти порушення деякими чиновниками закону й вживаємо заходи у відповідності до чинного законодавства.   Кожен підприємець, який звернеться у громадську приймальню за адресою: м. Житомир, вул. Київська 10 (2-й поверх)  отримає реальну допомогу, консультацію, в тому числі й юридичну.

Розмову вів Олександр ІВЧЕНКО

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі