Влада

Громадська рада при Житомирському міському голові вирішувала, як їй бути далі

27 May 2014, 17:46

Що робити далі: самороспуститись чи працювати? А якщо продовжувати роботу, то у якому форматі? Зібравшись 27 травня в Житомирському державному університеті ім. І. Франка, на ці питання шукали відповідь члени Громадської ради при Житомирському міському голові.

Підбиваючи підсумки роботи Громадської ради упродовж 2011-2013 років, її голова, ректор ЖДУ ім. І. Франка Петро Саух, зазначив, що міська влада не дослухалася до думки дорадчого органу.

«Загалом за звітний період нами було прийнято більше 30 різноманітних рішень. Але, давайте будемо чесними, багато із них так і залишилися на папері. Причин цьому багато. Перша - це, відверто скажу, абсолютна байдужість міської влади і неспроможність вбачати в особі Громадської ради дієвого механізму взаємодії громади і міської влади. До нас не звертаються, нас, чесно кажучи, не бачать», - зазначив Саух.

Говорячи про перспективи функціонування Громадської ради, Петро Саух виніс на розгляд чотири варіанти подальших дій.

«Є чотири пропозиції. Перша: саморозпуск – як організації, що не відповідає статутним вимогам, яка не стала ефективним інструментом співпраці між владою і громадою міста. Друге: зміна форм, методів і порядку діяльності Громадської ради з оновленням складу і визначенням завдань на перспективу механізмів реалізації рішень. Третє: перенесення прийняття перспективних завдань і конкретних планів діяльності Громадської ради до визначення стратегії в державі у зв’язку з реформою місцевого самоврядування і, безперечно, обрання міського голови, у якого буде потреба в нас. І четверте: утворення Громадської ради як самостійного органу, що представляє громадськість міста у формі громадської організації. Але всі ви розумієте, що це означає реєстрація організації, і статут, і так далі… І чи, власне, ми потрібні такі міській владі, це теж невідомо», - зазначив Петро Саух.

Обговорюючи план дій на майбутнє, члени Громадської ради категорично відкинули першу пропозицію, наголошуючи, зокрема, що саморозпуститись і зайняти позицію «моя хата скраю» дорадчий орган просто не має права. Більшість членів Громадської ради висловлювались на підтримку другої та третьої пропозицій. В результаті вирішили їх об’єднати.

Також Громадська рада прийняла рішення, так би мовити, взяти тайм-ат та зібратися восени, аби окреслити подальші перспективи роботи. В період «канікул» Громадська рада планує звернутися до виконуючої обов’язки міського голови Любові Цимбалюк, аби запитати, чи потрібен владі такий дорадчий орган.

«Я радий, що першу пропозицію ніхто не підтримав. Я думаю, що найрозумніше було б об’єднати другу і третю пропозиції. Нам треба маленька передишка, переосмислення. В період цього переосмислення, очевидно, треба буде звернутися до виконуючої обов’язки міського голови і заявити, в тому числі і письмово, що ми є, треба почути її думку з цього приводу. Я залишаю за собою обов’язок зібрати вас ще раз (навіть, якщо нам скажуть, що «ви нам не потрібні») у жовтні і виробити певну стратегію, як ми будемо далі діяти», - сказав Петро Саух.

Перед початком засідання члени Громадської ради привітали її очільника Петра Сауха з Днем народження, яке він святкував 25 травня

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі