Суспільство

Об’єднання організацій роботодавців сприятиме поліпшенню умов для житомирських ув’язнених

18 June 2014, 15:55

17 червня виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Житомирської області Юрій Гамкрелідзе і член виконавчого комітету Житомирської міської ради, голова Житомирської міської організації роботодавців Олександр Оніщук зустрілись з начальником Житомирської установи виконання покарань (№ 8) Костянтином Шедловським і заступником начальника установи з працевлаштування Олександром Стаканчуком.

Під час зустрічі обговорили питання щодо забезпечення роботою ув’язнених, а також проблеми установи, як наслідок візиту в заклад на минулому тижні членів виконкому Житомирської міської ради спільно з активістами Житомира, які приїздили, щоб оглянути, в яких приміщеннях працюють і живуть засуджені, серед яких є і неповнолітні.

– Умови, в яких перебувають ув’язнені, плачевні – розповів Олександр Оніщук, який на минулому тижні побував в Житомирської УВП (№ 8) і оглянув приміщення, в яких живуть засуджені. На його думку, засуджені також люди. – Хто їм допоможе? Є засуджені, які є фахівцями своєї справи і хочуть працювати, але через відсутність попиту на виготовлену продукцію лишає їх можливості працювати. Нам надали перелік робіт, які можуть виконувати засуджені. Об’єднання організацій роботодавців Житомирської області якраз буде намагатись надати обсяг робіт і забезпечити життєдіяльність засуджених, але тут повинна бути і зацікавленість органів місцевого самоврядування. Насамперед, коли використовуються бюджетні кошти.

В той же час начальник Житомирської установи виконання покарань (№ 8) Костянтин Шедловський зазначив: «Мені дуже приємно, що на минулому тижні прийшли члени виконкому і звернули увагу на те, що у нас є проблеми».

За його словами, на сьогодні робота в установах виконання покарань не престижна, але це також робота, яка потребує уваги.

– Заклад знаходиться на території міста і засуджені також його мешканці. Крім того, в нас працює 425 співробітників, – наголосив у розмові начальник установи. – Ми просимо звернути увагу і будемо дуже вдячні, коли кожен із тих, хто може, надавали б посильну допомогу. Звісно, хотілося б, щоб влада нарешті повернулась обличчям і почула нас.

Серед проблем, пов’язаних із працевлаштуванням засуджених, залишаються невирішеними проблеми щодо нестачі державних коштів на ремонти і утримання приміщень в нормальному стані. Капітальних ремонтів потребують фасади, що вкриті тріщинами, усіх режимних корпусів; дах, що увесь час протікає. Потребує заміни й електропроводка. Оскільки, їй понад декілька десятків років. За словами Костянтина Шедловського, у 2014 році Житомирська установа відбування покарання (№ 8) відзначає 100-річчя від дня заснування. На території установи немає церкви, відсутні також кімнати для побачень із засудженим до довічного позбавлення волі. Не вистачає коштів на придбання комп’ютерної техніки тощо.

В свою чергу перший внесок в поліпшення умов перебування засуджених 17 червня зробив член виконавчого комітету Житомирської міської ради, голова Житомирської міської організації роботодавців Олександр Оніщук, подарувавши у спортивний зал другого режимного корпусу Житомирської УВП (№ 8), де утримуються ув’язнені неповнолітні та жінки – нові спортивні мати, гімнастичні обручі, тенісні ракетки, шашки та інший спортивний інвентар.

За словами працівників установи, допомогу закладу надають і релігійні організації.

Тим не менше керівництво закладу неодноразово зверталось за допомогою до влади, але всі прохання залишались без відповіді. Іноді про проблеми і потреби установи згадують напередодні виборів, лунають обіцянки, а в подальшому їх забувають.

Прес-служба Об’єднання організацій роботодавців Житомирської області

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі